• Beneficiile cafelei pentru sănătate sunt un subiect intens dezbătut în aceste zile.
  • Unii oameni vorbesc despre faptul că este perfect sănătoasă, în timp ce alții spun că există consecințe asupra sănătății la care trebuie să fim atenți.
  • Dar care este de fapt adevărul? Și când vine vorba de creier și de cogniție în mod specific, cum influențează cafeaua sănătatea ta în aceste aspecte?

Beneficiile cafelei pentru sănătate sunt un subiect intens dezbătut în aceste zile.

Unii oameni vorbesc despre faptul că este perfect sănătoasă, în timp ce alții spun că există consecințe asupra sănătății la care trebuie să fim atenți.

S-ar putea să-ți perturbe somnul

Dacă bei cafea în orice moment al zilei, riști să pierzi ceva somn mai târziu în acea noapte.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

Unul dintre principalele moduri în care cafeaua are un impact asupra creierului este interacțiunea sa cu neurotransmițătorul adenozină”, spune Trista Best de la Balance One Supplements. Acest neurotransmițător joacă un rol în promovarea somnului, deoarece se acumulează pe parcursul zilei. Cu toate acestea, are o structură moleculară similară cu cea a cofeinei, ceea ce înseamnă că concurează cu cofeina pentru locurile de recepție din creier. Cofeina învinge și provoacă un efect inhibitor al adenozinei.”

Potrivit lui Best, acesta este un motiv important pentru care mulți oameni nu pot dormi sau au un somn slab atunci când beau cafea după un anumit moment al zilei”.

Cafeaua poate îmbunătăți funcția cognitivă

În afară de faptul că ar putea să îți perturbe somnul, s-a constatat că, de fapt, cafeaua are un impact pozitiv asupra sănătății creierului și a cogniției.
Un efect benefic al cafelei asupra creierului este capacitatea sa de a îmbunătăți funcția cerebrală și cognitivă. Cofeina promovează eliberarea de neurotransmițători benefici, inclusiv dopamina, serotonina și noradrenalina”, spune Best, iar acest lucru duce la îmbunătățirea timpului de reacție, a dispoziției, a înțelegerii și a capacității de atenție”.

În timp ce cofeina s-a dovedit cu siguranță că are efecte cognitive pozitive, în prezent se fac mai multe cercetări cu privire la posibilitatea ca unele dintre aceste beneficii cognitive să provină și din cafeaua decofeinizată, ceea ce înseamnă că antioxidanții din această băutură pot juca și ei un rol important.

Antioxidanții săi pot aduce beneficii pentru sănătatea creierului tău

Cafeaua este plină în mod natural de antioxidanți puternici, cunoscuți pentru a ajuta la sănătatea creierului. Antioxidanții și cele peste o sută de substanțe biologic active din cafea previn deteriorarea vaselor și arterelor și, la rândul lor, pot ajuta la perfuzia sângelui (forța sănătoasă cu care sângele trece prin corp), ceea ce înseamnă un flux sanguin sănătos către creier”, spune Morgyn Clair, autor la Fit Healthy Momma.

Nu numai atât, dar Clair adaugă că cafeaua poate fi utilă și în mod preventiv. Antioxidanții din cafea luptă, de asemenea, împotriva radicalilor liberi (adică a daunelor) la nivelul celulelor organismului, oferind, probabil, un efect protector împotriva bolilor cerebrale.”

În cea mai mare parte, cafeaua poate juca un rol pozitiv în sănătatea creierului tău. Cu toate acestea, aceste beneficii vor fi influențate de modul în care vei bea cafeaua, așa că ia în considerare cât de multă frișcă și zahăr adaugi. Dacă ai îndoieli cu privire la modul în care îți influențează creierul, discutați cu medicul tău pentru a afla mai multe.