• Jocuri precum „Grand Theft Auto” (GTA), „Call of Duty”, „Fortnite” și „PUBG” au mulți fani, deși sunt considerate violente.
  • Popularitatea jocurilor video cu un conținut violent crește vertiginos pe zi ce trece, iar acest lucru ar putea avea legătură cu abilitatea lor de „a satisface nevoile psihologice și motivațiile de a obține un statut, de a se simți dominant”, potrivit unui nou studiu al Școlii de Psihologie a Universității South Wales din Sydney.
  • Jocurile video cu un conținut violent permit jucătorilor să se confrunte cu situații riscante, însă în siguranța casei lor, antrenează adrenalina și contribuie la reglarea emoțiilor.

Jocuri precum „Grand Theft Auto” (GTA), „Call of Duty”, „Fortnite” și „PUBG” au mulți fani. Dar de ce sunt aceste jocuri violente atât de populare? Un studiu a găsit răspunsuri plauzibile.

Jocurile violente sunt unele dintre cele mai populare genuri de jocuri din secțiunea de jocuri video. Popularitatea jocurilor video cu un conținut violent crește vertiginos pe zi ce trece, iar acest lucru ar putea avea legătură cu abilitatea lor de „a satisface nevoile psihologice și motivațiile de a obține un statut, de a se simți dominant”, potrivit unui nou studiu al Școlii de Psihologie a Universității South Wales din Sydney, care a fost publicat în revista Motivational Science, citat de Medical Daily.

Cu alte cuvinte, aceste jocuri exploatează dorințele umane prin faptul că oferă un sentiment de independență, coeziune socială și competență, care sunt motivante pentru comportament. Aceste nevoi psihologice sunt satisfăcute în timp ce se selectează arme pentru un upgrade, se lucrează împreună cu alte personaje din joc sau se îndeplinesc obiective sau misiuni.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

„Jocurile video violente se pretează [nevoilor noastre psihologice], deoarece sunt concepute într-un mod care ne permite să obținem un sentiment de control și de realizare și ne ajută să ne dăm seama unde ne situăm într-o ierarhie socială [pe baza performanțelor noastre în cadrul acestora]”, a declarat coautorul studiului, Michael Kasumovic, într-un comunicat de presă, citat de aceeași sursă.

Jocurile video cu un conținut violent trezesc adrenalina și ajută la reglarea emoțiilor

Jocurile video cu un conținut violent permit jucătorilor să se confrunte cu situații riscante, însă în siguranța casei lor, antrenează adrenalina și contribuie la reglarea emoțiilor.

„Jocurile video violente ne ajută să explorăm temerile noastre legate de moarte și ne pot ajuta la exprimarea emoțiilor, în special a furiei”, a adăugat Kasumovic. „Înainte, oamenii ar fi putut ieși afară pentru a se juca cu alții. Acum, avem mijloacele de a face acest lucru prin interacțiuni digitale.”

În plus, aceste jocuri îndeamnă jucătorii să își îmbunătățească abilitățile prin natura competitivă continuă.

„Primești un feedback instantaneu cu privire la rezultatul performanței tale și există o buclă de feedback pozitiv care te determină să joci mai mult, deoarece vrei să îți îmbunătățești abilitățile și poziția față de ceilalți”, a explicat Kasumovic.

„Acest lucru poate fi problematic dacă îți acaparează viața și îți diminuează capacitatea de a te îngriji pe tine însuți, iar noi credem că unele persoane pot fi mai predispuse la acest lucru decât altele”, a adăugat el.