• Un asteroid de 30 de metri va trece pe lângă Pământ, aproape la fel de aproape de planetă ca și Luna.
  • Pe 16 august, asteroidul 2022 PW va trece la o distanță de 1,4 LD (distanța lunară). O LD este distanța la care se află Luna față de Pământ.
  • Potrivit Centrului pentru Studiul Obiectelor din Apropierea Pământului de la NASA, 2022 PW se deplasează cu o viteză de aproximativ 7,5 km/s și are un diametru cuprins între 75 și 100 de metri, ceea ce îl face aproximativ de mărimea unui Boeing 737-500 sau a unei balene albastre.

Un asteroid de 30 de metri va trece pe lângă Pământ, aproape la fel de aproape de planetă ca și Luna.

Pe 16 august, asteroidul 2022 PW va trece la o distanță de 1,4 LD (distanța lunară). O LD este distanța la care se află Luna față de Pământ.

Potrivit Centrului pentru Studiul Obiectelor din Apropierea Pământului de la NASA, 2022 PW se deplasează cu o viteză de aproximativ 7,5 km/s și are un diametru cuprins între 75 și 100 de metri, ceea ce îl face aproximativ de mărimea unui Boeing 737-500 sau a unei balene albastre.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

NASA definește obiectele din apropierea Pământului ca fiind asteroizi sau comete a căror orbită intersectează orbita Pământului și care, prin urmare, pot reprezenta un pericol de coliziune. Datorită mărimii și proximității lor, NEO-urile sunt, de asemenea, mai ușor accesibile pentru navele spațiale de pe Pământ.

Majoritatea asteroizilor orbitează în jurul Soarelui nostru în Centura de asteroizi dintre Marte și Jupiter, variind în mărime de la câțiva metri până la Vesta și Ceres, care măsoară aproximativ 350 mile și respectiv 600 mile în diametru. Ocazional, unul dintre ei va fi împins mai aproape de Soarele nostru de o anumită interacțiune gravitațională, ceea ce duce la apropieri ca cea observată cu 2022 PW.

O măsurătoare de 1,4 LD plasează asteroidul la o distanță de aproximativ 330.000 de mile de noi, în cel mai apropiat punct al său, pe 16 august. Deși poate părea o distanță enormă, în ceea ce privește spațiul cosmic, asteroidul trece de fapt incredibil de aproape.

Pentru referință, cel mai apropiat vecin planetar al Pământului, Venus, se află încă la 38 de milioane de mile distanță chiar și în punctul său cel mai apropiat.

Obiectele care trec la o distanță mai mică de 0,05 UA (5% din distanța dintre Pământ și Soare), sau 4,7 milioane de mile, sunt clasificate ca asteroizi potențial periculoși (PHA). Deși nici un obiect din această clasificare nu este considerat în prezent ca reprezentând un risc pentru Pământ, astronomii caută și urmăresc în mod constant noi PHA.

Din fericire, Pământul nu este în pericol din cauza acestui asteroid, în ciuda apropierii sale relative. Potrivit Biroului de coordonare a apărării planetare al NASA, nici un asteroid cunoscut nu prezintă un risc semnificativ de impact cu Pământul în următorii 100 de ani”.

Probabilitatea ca 2022 PW, în special, să se ciocnească cu Pământul a fost calculată de CNEOS al NASA la 1,7e-7, adică 0,00000017.

Asteroizii, în special cei care trec pe lângă Pământ, prezintă în continuare un mare interes științific, chiar dacă nu prezintă nici un risc pentru planetă. Studierea asteroizilor le permite oamenilor de știință să afle mai multe despre originile Sistemului Solar, deoarece se crede că planetele s-au format din coalescența unor roci mai mici precum asteroizii.

Potrivit datelor NASA, până în prezent au fost descoperite aproape 30.000 de NEO-uri, numărul total de asteroizi fiind de peste 1,1 milioane.