• O cercetare a constatat că cei care dorm mai mult de 30 de minute în timpul zilei, alături de o oră târzie de culcare și chiar de sforăit, au un risc mai mare de a dezvolta boala ficatului gras.
  • Oamenii de știință au descoperit că cei care dorm mai puțin noaptea și încearcă să compenseze prin somnul din timpul zilei prezintă un risc mai mare de a dezvolta afecțiuni cronice.
  • De asemenea, pot apărea leziuni hepatice grave care duc la ciroză (cicatrizarea ficatului).

O cercetare a constatat că cei care dorm mai mult de 30 de minute în timpul zilei, alături de o oră târzie de culcare și chiar de sforăit, au un risc mai mare de a dezvolta boala ficatului gras.

Oamenii de știință au descoperit că cei care dorm mai puțin noaptea și încearcă să compenseze prin somnul din timpul zilei prezintă un risc mai mare de a dezvolta afecțiuni cronice.

De asemenea, pot apărea leziuni hepatice grave care duc la ciroză (cicatrizarea ficatului).

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Legătura dintre stilul de viață și boala ficatului gras a fost investigată în continuare cu ajutorul cercetătorilor din China, care au analizat comportamentele de somn declarate de 5.000 de adulți chinezi cu boală hepatică grasă.

Cercetătorii au descoperit că lipsa somnului crește drastic riscul unei serii de boli, inclusiv ficatul gras.

Studiul se adaugă la un număr tot mai mare de cercetări care leagă efectele nocive pe care o calitate slabă a somnului le are în organism.

S-a constatat, de asemenea că persoanele obeze și cele care lenevesc pe canapea suferă de efecte secundare mai grave din cauza calității slabe a somnului.

Din fericire, odată cu îmbunătățirea obiceiurilor de somn, cercetătorii au constatat că și riscul bărbaților s-a îmbunătățit considerabil.

„Studiul nostru a constatat că o îmbunătățire moderată a calității somnului a fost legată de o reducere cu 29% a riscului de boală a ficatului gras”, a declarat autorul studiului, Dr. Yan Liu de la Universitatea Sun Yat-Sen din Guangzhou, China.

„Există dovezi că până și o îmbunătățire moderată a calității somnului este suficientă pentru a reduce riscul de boală a ficatului gras, în special la cei cu un stil de viață nesănătos.

„Având în vedere că o mare parte dintre persoanele care suferă de o calitate slabă a somnului sunt subdiagnosticate și subtratate, studiul nostru solicită mai multe cercetări în acest domeniu și strategii de îmbunătățire a calității somnului.”

Ficatul are propriul său ceas, iar leziunile suferite de acesta îl pot perturba.

Oamenii de știință au descoperit că privarea de somn modifică metabolismul ficatului și conținutul de grăsime.

Pierderea unei singure nopți de somn poate afecta capacitatea ficatului de a produce glucoză și de a procesa insulina, crescând riscul de boli metabolice.

Ciroza este o cicatrizare a ficatului cauzată de leziuni hepatice pe termen lung.

Este posibil ca această afecțiune să nu provoace simptome la început.

Simptomele ulterioare includ senzație de rău și oboseală, piele și ochi galbeni, mâncărimi ale pielii și burtă umflată.