• Top 10 cele mai costisitoare aparate electrocasnice de utilizat și cum să reduci costurile.
  • Experții în energie au întocmit topul celor mai mari zece aparate electrocasnice care consumă energie în casă și cât de costisitoare sunt acestea pe lună.
  • Poți calcula cât te costă funcționarea dispozitivelor cu ajutorul unor calcule matematice simple.

Experții au întocmit topul primelor zece aparate electrocasnice consumatoare de energie din casă și cât costă folosirea lor lunar, în condițiile în care se preconizează că facturile de energie vor crește din nou.

Având în vedere creșterea costurilor cu energia, este mai util ca niciodată să urmărești modul în care este repartizată factura ta.

În condițiile în care mulți sunt îngrijorați de cât de mult vor crește facturile la energie începând cu luna octombrie, este important să încercăm să menținem costurile la un nivel scăzut, pe cât posibil.

Recomandări

CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
CINE ÎL ARESTEAZĂ PE BIBI
NU CÂNTA!
ANA DE ARMAS IUBEȘTE IAR!

Experții în energie au întocmit topul celor mai mari zece aparate electrocasnice care consumă energie în casă și cât de costisitoare sunt acestea pe lună.

Boiler – 200 LEI

Nu este surprinzător faptul că boilerele sunt cele mai scumpe, având un cost mediu de aproximativ 200-300 de lei pe lună.

Reducerea temperaturii boilerului poate reduce facturile anuale de energie cu câteva sute de lei. Dacă locuiești la casă, o idee bună este să cumperi un boiler cu panou solar (costul lui se amortizează în mai puțin de 2 ani).

Mașina de spălat – 70 LEI

O familie cu patru persoane plătește in jur de 70 de lei pe lună pentru funcționarea mașinii de spălat – 840 de lei pe an.

Frigider congelator – 60 LEI

Dacă ai un frigider-congelator de categoria D, care consumă multă energie, s-ar putea să plătești 60 de lei pe lună pentru facturile de energie.

Chiar și persoanele care au cele mai eficiente aparate cu clasa A ar trebui să plătească 35 lei pe lună.

Mașină de spălat vase – 50 LEI

O mașină de spălat vase modestă costă gospodăriile din lume in jur de 50 de lei pe lună pentru utilizare.

În timp ce spălarea manuală a vaselor înseamnă costuri mai mici cu energia, aceasta înseamnă facturi mai mari la apă.

Ceainic sau fierbător – 40 LEI

Folosirea ceainicului timp de 15 minute pe zi se adaugă la factură în jur de 40 de lei pe lună.

Cuptor – 40 LEI

Cuptoarele costă aproape 40 de lei pe lună dacă sunt folosite în fiecare zi.

Televizor – 20 LEI

Costurile de energie ale televizorului sunt de maxim 32 lei pe lună.

Cu toate acestea, oprirea aparatelor de la perete te poate economisi aproximativ 50 lei pe an, deoarece acestea pot consuma energie chiar și atunci când sunt conectate la priză.

Laptop – 10 LEI

Laptopurile nu sunt atât de mari consumatoare de energie pe cât cred mulți, dar totuși se află în topul primelor zece dispozitive cele mai costisitoare pentru funcționare.

Scoțând laptopul din priză atunci când nu îl folosești, vei economisi aproximaitv 20 de lei pe an.

Cuptor cu microunde – 10 LEI

Cuptoarele cu microunde costă aproximativ 10 lei pe lună dacă sunt folosite timp de 10 minute în fiecare zi. Cu toate acestea, ele consumă energie și atunci când sunt conectate la priză și în standby – de fapt, până la 70 de lei pe an.

Telefon mobil

Încărcarea telefoanelor mobile consuma foarte putin, dar raman printre cele mai folosite lunar. Scoaterea din priză a încărcătoarelor de telefoane atunci când nu le folosești poate însemna economii de până la 8 lei pe an.

Află cât consumă dispozitivele tale de acasa

Poți calcula cât te costă funcționarea dispozitivelor cu ajutorul unor calcule matematice simple.

În primul rând, află consumul de energie al dispozitivelor tale în kilowați. Apoi, înmulțește această valoare cu prețul unui kilowatt-oră (kWh), care va varia în funcție de contractul de furnizare a energiei. Înmulțește această valoare cu timpul de funcționare a aparatului.

Datele furnizate nu sunt 100% exacte, iar analiza costurilor a fost realizată cu aproximație. Prețurile se pot modifica dacă nu te încadrezi în plafonul de reduceri cat mai este valabil.