• Un arhitect a cerut inteligenței artificiale să proiecteze zgârie-norii viitorului. Cum arată orasul din materiale vii.
  • Manas Bhatia are o viziune îndrăzneață asupra viitorului – unul în care zgârie-norii rezidențiali acoperiți de copaci, plante și alge acționează ca „turnuri de purificare a aerului”.
  • Într-o serie de imagini detaliate, arhitectul și designerul informatician din New Delhi a dat viață acestei idei.

Un arhitect a cerut inteligenței artificiale să proiecteze zgârie-norii viitorului. Cum arată orasul din materiale vii.

Manas Bhatia are o viziune îndrăzneață asupra viitorului – unul în care zgârie-norii rezidențiali acoperiți de copaci, plante și alge acționează ca „turnuri de purificare a aerului”. Într-o serie de imagini detaliate, arhitectul și designerul informatician din New Delhi a dat viață acestei idei.

Clădirile sale imaginate sunt înfățișate ridicându-se deasupra unei metropole futuriste, iar formele lor curbe sunt inspirate de formele găsite în natură. Dar imaginile nu au fost în întregime din imaginația sa.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Pentru proiectul său conceptual, „AI x Future Cities”, Bhatia a apelat la un instrument de imagistică de inteligență artificială, Midjourney, care generează imagini elaborate pe baza unor indicații scrise. Utilizând o serie de descrieri text – cu expresii precum „turnuri futuriste”, „tehnologie utopică”, „simbiotic” și „material bioluminescent” – Midjourney a produs o serie de imagini digitale pe care Bhatia le-a îmbunătățit ulterior, perfecționând sugestiile.

Bhatia a spus că poate dura până la 20 de minute pentru a realiza fiecare dintre lucrările de artă suprarealistă. El își rafinează descrierile de aproape 100 de ori pentru fiecare proiect, editând și adăugând la text până când obține rezultatele dorite, după care curăță imaginile cu ajutorul Photoshop.


„Partea cu încercările și erorile este cea mai distractivă”, a declarat arhitectul prin telefon. „Folosim inteligența artificială pentru a crea imagini și, în acest proces, inteligența artificială se antrenează singură și se îmbunătățește în timp.”

Într-un alt proiect, intitulat „Arhitectura simbiotică”, Bhatia și-a imaginat un viitor în care clădirile sunt realizate din materiale vii. Folosind indicații precum „gigant” și „golit”, a produs imagini a ceea ce el a numit un „viitor utopic” în care apartamentele sunt formate în interiorul unor copaci de mărimea unui sequoia.

El spune că a fost inspirat de Hyperion, un sequoia de 380 de metri înălțime din California, considerat a fi cel mai înalt copac viu din lume. Dar s-a inspirat și din munca sa de zi cu zi la firma de arhitectură indiană Ant Studio, ale cărei proiecte includ modernizarea clădirilor cu fațade noi pentru a încuraja ventilația naturală și a reduce consumul de energie.

„Inspirația (a fost ideea) ca „pielea” unei clădiri să fie organică și inspirată de natură, precum și modul în care are loc răcirea prin evaporare și transpirația, astfel încât (turnurile să își poată) regla propria temperatură pe parcursul zilei”, a declarat Bhatia, adăugând: „Dacă am putea crea materiale de construcție care să fie organice, să trăiască și să crească, clădirea s-ar putea ventila singură prin aceste procese naturale”.

Recenta popularitate a instrumentelor de imagistică cu inteligență artificială, precum DALL-E 2 de la OpenAI și Imagen de la Google Research, a ridicat noi întrebări cu privire la creativitate și integritatea artistică.

Pentru Bhatia, AI este doar un alt instrument. „Arta este complet deschisă la interpretare”, a spus el. „Iar un artist poate folosi orice fel de instrument care există pentru a crea artă. Oricine poate folosi IA, dar nu va putea obține un rezultat la fel de bun ca o persoană creativă.”

Prin producerea a ceva ce depășește imaginația utilizatorilor, aceasta poate genera noi idei și poate îmbogăți procesul de proiectare, a adăugat arhitectul. El preconizează chiar un viitor în care inteligența artificială poate genera proiecte 3D și este integrată în software-ul pe care arhitecții îl folosesc pentru a-și modela creațiile.

„Are un potențial extraordinar”, a spus el. „La studioul nostru, am încercat să folosim AI pentru a genera imagini de tip „mood board” pentru prezentarea unui client și a mers foarte bine… În viitorul apropiat, arhitecții și designerii combinați cu AI ar fi ceva de dorit.”