• Elevii cu boli cronice pot alege să facă orele online
  • Copiii pot sta acasă şi dacă au rude cu comorbidităţi
  • Ca să îl ţii acasă pe cel mic, ai nevoie de adeverinţă de la medic

Copiii care suferă de boli cronice sau au în familie persoane din categorii de risc pot face şcoala doar online, pentru a evita riscul infectării cu Sars-Cov2.

Părinţii trebuie însă să ducă la şcoală o adeverinţă de la medicul de familie pentru acest lucru. Otilia Stângă este mama unui copil cu imunodeficienţă primară.

Ce înseamnă asta? Ei bine, fata ei are o boală cronică. Deci, se încadrează în categoria celor care ar putea alege să facă ore doar online.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Deşi ar fi putut să aleagă acest sistem de predare pentru fiica ei, Otilia a ales totuşi să o trimită la şcoală. Ea îţi spune că nu şi-a dorit să îi răpească primele momente din viaţa de licean, aşa că se bazează pe faptul că fata va respecta regulile de siguranţă impuse de şcoală.

„Din punctul meu de vedere eu cred că este corect pentru că vor fi şi părinţi de copii cu boli cronice care vor alege ca ai lor copii să meargă în şcoli. Cel puţin la liceu, unde vorbim de copii mari, nu cred că vor fi probleme, nu cred că ar trebui să fie foarte mari probleme. Cu condiţia să vină educaţie şi din familie, nu doar din partea şcolii”, spune Otilia.

Preşedintele asociaţiei Mame pentru Mame, Ana Măiţă, spune că părinţii ar trebui să îşi poată trimite copiii bolnavi la şcoală, dar doar dacă sunt siguri că măsurile de siguranţă vor fi respectate.

Ana Măiță, Asociaţia Mame pentru Mame: „Atâta timp cât decizia este lăsată familiei, şi familia evaluează cât de riscant este să trimită copilul la şcoală sau nu, pentru sănătatea familiei, este în ordine. Dar trebuie să existe această posibilitate ca familia să decidă, menţionată în mod foarte clar în aceste norme”

Dragoș Garofil, medic: „Nu poate exista o soluţie general valabilă, toate aceste situaţii trebuie judecate de la caz la caz. Este totuşi important ca şi copiii să revină în colectivitate, pentru că este bine atât pentru psihicul lor, pentru procesul educaţional, dar în cazuri particulare sigur se poate indica acesta să nu revină în colectivitate”