20% din efort produce 80% din rezultate sau binecunoscutul principiu Pareto.

Jurnalistul american David Finkel a venit cu ideea de a aplica regula de 20/80 la managementul timpului, aplicând-o la ea însăși de încă două ori. În felul acesta a generat 4 tipuri de timp ABCD (de la scump la ieftin).

Din punct de vedere matematic, acest lucru se traduce astfel:

Recomandări

CUM STĂM LA SPERANȚA LA VIAȚĂ
CIOLACU CHELTUIE PESTE BUGETARE
CÂND ÎNCEP COPIII SĂ FOLOSEASCĂ A.I.
CÂT NE COSTĂ SĂ NE APĂRĂM
NEHAMMER IMPUNE CONTROALE STRICTE
COPIII ROMÂNI, AFECTAȚI DE BOLI PSIHICE

Timpul D este cel mai neproductiv – 80% care produce 20% din rezultate. Aici intră multe activități care pot fi delegate, automatizate, eliminate.

Timpul C este cel mai productiv – pentru că 20% produce 80% din rezultate. Este timpul de pe urmă căruia încasăm în prezent cele mai multe venituri. Din păcate, majoritatea ne oprim aici.

Dacă mergem mai departe cu ponderile, descoperim Timpul B sau dulcele 4%, pentru că 20% din 20% înseamnă 4% din timp care ar produce 80% din 80% din rezultate, adică 64%. Într-o săptămână de lucru de 40 de ore asta înseamnă o oră și jumătate. Care este acel hobby a cărui productivitate versus timpul de tip D ar putea fi de 64 de ori mai mare?

Dacă mai aplicăm încă o dată regula 20/80, ajungem la aproximativ 1% din timp care ar produce 50% din rezultate. Acesta este Timpul A sau magicul 1%, pentru că e simplu – mai puțin de 30 de minute ar produce 50% din veniturile tale.

Așadar, timpul nu este egal când vine vorba de rezultate. Marea majoritate pică în capcana de a se concentra pe timpul de tip C, cu 20% producând 80% din rezultate.

Desenează o matrice cu cele 4 tipuri de timp și listează toate activitățile și hobby-urile potențiale generatoare de venit. Așează-le pe fiecare în funcție de categoria ABCD, încearcă să elimini cât mai mult din D și cultivă ceea ce poate deveni B și A în viitorul apropriat.