• Vânzările de arme ar fi un indiciu al aprofundării legăturilor dintre cele două națiuni izolate, într-un moment în care se crede că Pyongyang se pregătește pentru un test nuclear.
  • Un oficial al Ministerului nord-coreean al Apărării a calificat acuzațiile drept „zvonuri” și a declarat că Pyongyangul „nu a avut niciodată „afaceri cu arme” cu Rusia.
  • Orice ajutor cu arme ar fi un indiciu în plus al aprofundării legăturilor dintre Moscova și Pyongyang, pe măsură ce izolarea Rusiei din cauza războiului din Ucraina a crescut.

Coreea de Nord a respins afirmațiile Statelor Unite potrivit cărora ar fi livrat în secret arme Rusiei pentru războiul din Ucraina, afirmând că nu a vândut niciodată arme Moscovei și că nu intenționează să facă acest lucru.

Declarația de marți a agenției oficiale de știri Korean Central News Agency (KCNA) vine după ce purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby, a declarat săptămâna trecută că SUA deținea informații care indică faptul că Coreea de Nord furnizează Rusiei un număr „semnificativ” de obuze de artilerie.

El a spus că Coreea de Nord încearcă să ascundă transporturile prin intermediul unor țări din Orientul Mijlociu și Africa de Nord și că Washingtonul monitorizează dacă transporturile au fost primite.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Un oficial al Ministerului nord-coreean al Apărării a calificat acuzațiile drept „zvonuri” și a declarat că Pyongyangul „nu a avut niciodată „afaceri cu arme” cu Rusia” și că nu are „niciun plan de a face acest lucru în viitor”.

„Considerăm că astfel de mișcări ale SUA fac parte din încercarea ostilă de a păta imaginea RPDC pe scena internațională prin invocarea ‘rezoluției ilegale de ‘sancțiuni’ a (Consiliului de Securitate al ONU) împotriva RPDC”, a declarat oficialul într-o declarație preluată de KCNA, referindu-se la Coreea de Nord prin inițialele numelui său oficial.

Reproșul vine pe fondul tensiunilor crescute din peninsula coreeană, după ce Coreea de Nord a efectuat săptămâna trecută o serie de teste de armament, inclusiv o rachetă balistică intercontinentală (ICBM), în timp ce SUA și Coreea de Sud au desfășurat cel mai mare exercițiu de forță aeriană din istorie.

SUA și Coreea de Sud au avertizat că Coreea de Nord s-ar putea pregăti pentru primul său test nuclear din 2017. Kirby a declarat că SUA consideră că numărul „semnificativ” de obuze trimise de Pyongyang este suficient pentru a ajuta Rusia să prelungească războiul care durează de opt luni, dar nu suficient pentru a-i oferi un avantaj față de forțele ucrainene, care sunt aprovizionate de SUA și aliații din NATO.

În septembrie, Pyongyangul a negat o afirmație din documente declasificate ale serviciilor secrete americane potrivit căreia Coreea de Nord plănuia să vândă obuze de artilerie și rachete Moscovei și să ajute țara să refacă stocurile epuizate.

Orice ajutor cu arme ar fi un indiciu în plus al aprofundării legăturilor dintre Moscova și Pyongyang, pe măsură ce izolarea Rusiei din cauza războiului din Ucraina a crescut.

Coreea de Nord a fost una dintre singurele țări din lume care a recunoscut cele două teritorii separatiste pro-ruse – Republica Populară Donețk (RPD) și Republica Populară Luhansk (RPL) – din regiunea Donbas, în estul Ucrainei. De asemenea, și-a exprimat sprijinul pentru anexarea proclamată de Rusia a altor părți ale țării.

„Coreea de Nord se folosește în mod clar de războiul din Ucraina pentru a-și strânge relațiile cu Rusia”, a declarat Victor Cha, de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS), cu sediul în SUA, într-un comunicat.

Kirby a declarat că transporturile au fost „un semn al lipsei și nevoilor proprii ale Rusiei în materie de articole de apărare”, în condițiile în care țara se confruntă cu sancțiuni internaționale care i-au limitat capacitatea de a-și reface armata. SUA monitorizează transporturile, iar interceptarea ar putea fi o opțiune, având în vedere că Rusia are drept de veto în Consiliul de Securitate al ONU și poate bloca orice măsură în cadrul acestuia, a adăugat Cha de la CSIS.

„Pentru a evita orice altercație militară, autoritățile americane ar putea să se coordoneze cu țările doritoare pentru a reține încărcătura la vamă pentru a împiedica ca aceasta să ajungă pe câmpul de luptă”, a spus el.