• Ucraina va domina ordinea de zi, liderii occidentali urmând probabil să confrunte public Rusia cu privire la invazia sa în Ucraina.
  • Biden le-a spus liderilor din Asia de sud-est că Washingtonul s-a angajat să construiască un Indo-Pacific liber și deschis, stabil și prosper, rezistent și sigur”.
  • Rusia a încercat să promoveze legături economice, politice și de securitate mult mai strânse cu Asia.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat duminică că Occidentul militarizează” Asia de sud-est în încercarea de a limita interesele Rusiei și Chinei, pregătind terenul pentru o confruntare între Rusia și liderii occidentali la summitul G20 din Bali.

Lavrov va conduce delegația Rusiei la summit – prima reuniune de acest fel de la invadarea Ucrainei de către Moscova în februarie – după ce Kremlinul a declarat că președintele Vladimir Putin este prea ocupat pentru a participa. Ucraina va domina ordinea de zi, liderii occidentali urmând probabil să confrunte public Rusia cu privire la invazia sa în Ucraina și să determine China și India – care și-au exprimat anterior îngrijorarea cu privire la război – să critice acțiunile Moscovei.

Vorbind în timpul unei conferințe de presă la încheierea summitului Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est de la Phnom Penh, Lavrov a mustrat Statele Unite pentru acțiunile sale în regiune, pe care atât Rusia, cât și Occidentul o consideră un potențial câmp de luptă geopolitică strategică în următoarele decenii.

Recomandări

MACRON: EUROPA POATE MURI
XI MERGE LA PARIS
PICASSO ÎȘI DEDICĂ VIAȚA ARTEI
SWIFT REVINE PE PRIMUL LOC
MADONNA CÂNTĂ ÎN RIO DE JANEIRO
LANDO NORRIS CÂȘTIGĂ CURSA DE LA MIAMI

Statele Unite și aliații lor din NATO încearcă să stăpânească acest spațiu”, a declarat Lavrov reporterilor.
El a declarat că strategia Indo-Pacific a lui Joe Biden a fost o încercare de a ocoli structurile incluzive” de cooperare regională și ar implica militarizarea acestei regiuni, cu un accent evident pe limitarea Chinei și pe limitarea intereselor rusești în Asia-Pacific”.

Biden le-a spus liderilor din Asia de sud-est că Washingtonul s-a angajat să construiască un Indo-Pacific liber și deschis, stabil și prosper, rezistent și sigur”, în timp ce a prezentat un parteneriat strategic cuprinzător între Statele Unite și regiune. Nici Statele Unite și nici Rusia nu sunt membre ale ASEAN, un grup de 10 țări din Asia de Sud-Est, dar mai mulți lideri mondiali au participat la discuții înaintea summitului G20 de săptămâna viitoare de la Bali.

Rusia a încercat să promoveze legături economice, politice și de securitate mult mai strânse cu Asia de când Occidentul a lovit Moscova cu sancțiuni fără precedent ca răspuns la invazia din Ucraina.

Putin prezintă Rusia și China ca fiind liderii unei rebeliuni globale împotriva dominației globale post-sovietice a Statelor Unite și a Occidentului. Statele Unite prezintă China și Rusia ca fiind cele două principale amenințări globale.