• Deși neobișnuita Allsopp’s Arctic Ale, vândută la licitație pentru 500.000 de lire sterline, poate că nu este cea mai bună bere din lume, aceasta are o semnificație istorică care pe alocuri nu este evidentă.
  • Fabrica Allsopps a creat o bere puternică, dulce, cu un conținut de alcool de 11%, și au declarat că este rezistentă la cele mai scăzute temperaturi.
  • Nu se știe dacă cumpărătorul final chiar a deschis-o și a gustat-o, dar această bere Allsopps a rămas cea mai scumpă bere din lume.

Ai cheltui aproape jumătate de milion de lire sterline pe o bere? Ei bine, cineva a plătit această sumă de bani pentru o sticlă de bere, ceea ce o face de departe cea mai scumpă din lume. Și, ca în cazul oricărei beri de contrabandă, există o poveste uimitoare cu multiple fațete pentru a explica de ce băutura a fost atât de scumpă.

Pentru început, Allsopp’s Arctic Ale nu este cu siguranță cea mai bună bere făcută vreodată, având câteva caracteristici destul de ciudate. Povestea sa a început în 2007 pe eBay, când un cumpărător din Oklahoma a cumpărat o sticlă pentru aproximativ 304 dolari (257 de lire sterline) plus 19,95 dolari pentru transport de la un vânzător din Massachusetts.

Sticla în sine a venit cu o etichetă veche laminată, scrisă de mână, în care se explică faptul că sticla a fost fabricată pentru expediția polară din 1852 și a fost dăruită unui avocat din Boston, Percy G. Bolster, în 1919. Călătoria acestei beri a început în 1854, când faimoasele voiaje pe mare ale HMS Erebus și HMS Terror au pornit să descopere rutele dintre Oceanul Atlantic și Oceanul Pacific, trecând prin Marea Arctică și concentrându-se pe părțile necunoscute ale Pasajului de Nord-Vest.

Recomandări

CINE-I „DI VINĂ”?
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
CAMPUS „MADE IN CHINA”
TU CE CONDUCI AZI?
XENOTRANSPALNTUL E NOUA ARMĂ A MEDICINII

Din păcate, misiunea lor s-a încheiat cu un dezastru, deoarece au rămas blocați în gheața de mare în apropierea Insulei King William, care acum face parte din nordul Canadei. Marinarii nu au avut de ales decât să abandoneze navele, însă niciunul dintre ei nu a reușit să se întoarcă acasă. Cam în aceeași perioadă, guvernul britanic a comandat fabricii de bere Allsopps să creeze o bere potrivită pentru condițiile înghețate din Arctica. Allsopps a creat atunci o bere puternică, dulce, cu un conținut de alcool de 11%, după cum au descris-o și au declarat că este rezistentă la cele mai scăzute temperaturi.

În 1852, o expediție de salvare a pornit pe mare, iar această bere se afla la bord. Misiunea nu a reușit să găsească nici o urmă a lui Erebus sau Terror. Apoi, berea a devenit o antichitate și a ajuns cumva pe eBay. Cumpărătorul de pe eBay din Oklahoma a aflat despre această poveste, așa că a pus-o din nou pe eBay și a oferit un preț Buy-It-Now de 150.000 de dolari (aproximativ 126.900 de lire sterline) cu transport gratuit. Nu a durat mult până când a început licitația, iar vânzătorul a eliminat curând prețul inițial.

După două zile, acesta era de 360 de dolari. În ziua a șasea, era mai mult de 2.000 de dolari. În ziua a șaptea, 23 de ofertanți au împins-o la 78.000 de dolari, iar în ultima zi, a avut 74.000 de persoane care au urmărit licitația. În cele din urmă, berea antică a fost cumpărată pentru 503.300 de dolari. Nu se știe dacă cumpărătorul final chiar a deschis-o și a gustat-o, dar această bere Allsopps a rămas cea mai scumpă bere din lume.