• Furtunile intense au provocat inundații pe scară largă în Australia.
  • Echipele de salvare australiene au primit peste 1.000 de apeluri de ajutor în ultimele 24 de ore.
  • Oamenii de ştiinţă consideră că schimbările climatice ar putea face ca perioadele de inundaţii să devină mai extreme, deoarece aerul mai cald reţine mai multă umiditate.

Echipele de salvare australiene au evacuat luni peste 100 de persoane de pe acoperişuri după ce un oraş din Australia a ajuns sub ape în urma unei viituri, scrie presa internațională.

Precipitaţiile abundente ce au căzut în weekend asupra unei mari părţi a statului New South Wales (NSW), deja afectat de ploi, au făcut ca apele să crească peste noapte, izolând oraşe întregi.

În localitatea Eugowra, cu 800 de locuitori, la 350 de kilometri de Sydney, localnicii s-au grăbit să se urce pe acoperişuri pentru a se adăposti.

Recomandări

CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
CINE ÎL ARESTEAZĂ PE BIBI
NU CÂNTA!
ANA DE ARMAS IUBEȘTE IAR!

Posturile locale de televiziune au arătat oraşul transformat într-un lac noroios, doar acoperişuri şi copaci rămânând deasupra apei.

Doar în Eugowra am avut 140 de salvări legate de inundaţii. Peste 100 dintre acestea au fost salvări de pe acoperişuri” , a declarat ministrul serviciilor de urgenţă din New South Wales, Stephanie Cooke.

Cei rămaşi blocaţi au fost transportaţi în siguranţă cu barca şi cu elicopterul” , a precizat aceasta, calificând situaţia drept foarte gravă, nu doar în Eugowra, ci în multe locuri” .

Potrivit serviciilor de urgenţă ale statului, 173 de operaţiuni de salvare au avut loc începând de luni dimineaţă.

Coasta de est a Australiei a primit precipitaţii abundente în mai multe reprize în ultimii doi ani, ca urmare a unor cicluri consecutive ale fenomenului meteorologic La Nina.

În martie, inundaţiile catastrofale de pe coasta de est au provocat moartea a peste 20 de persoane.

Zeci de mii de locuitori din Sydney au primit ordin de evacuare în iulie, când inundaţiile au lovit din nou periferia oraşului.

Oamenii de ştiinţă consideră că schimbările climatice ar putea face ca perioadele de inundaţii să devină mai extreme, deoarece aerul mai cald reţine mai multă umiditate.