• Încă de la apariția acestei tehnologii, oamenii de știință s-au întrebat cu privire la posibilele efecte negative ale televiziunii asupra sănătății, în special în cazul copiilor mici.
  • Autorii lucrării nu cred că televiziunea provoacă dependențe, ci avertizează asupra unei înclinații.
  • Copiii care se uită prea mult la televizor prezintă un risc mai mare de a deveni fumători și de a avea tulburări de joc patologic la vârsta adultă.

Încă de la apariția acestei tehnologii, oamenii de știință s-au întrebat cu privire la posibilele efecte negative ale televiziunii asupra sănătății, în special în cazul copiilor mici. Cu toate acestea, până în prezent, dovezile privind acest aspect au fost în general contradictorii, ceea ce indică complexitatea subiectului.

Comportament predictiv

În plus față de aceste cercetări, un studiu realizat de Universitatea din Otago (Noua Zeelandă) a concluzionat că, copiii care se uită prea mult la televizor prezintă un risc mai mare de a deveni fumători și de a avea tulburări de joc patologic la vârsta adultă.

Pentru a ajunge la această concluzie, dezvoltată în International Journal of Mental Health and Addiction, cercetătorii au luat date din studiul Dunedin Multidisciplinary Health and Development Study și au analizat statistic relația dintre consumul de conținut televizat între 5 și 15 ani și probabilitatea apariției unor patologii legate de substanțe sau de jocuri de noroc mai târziu în viață.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Cu toate acestea, ele evidențiază un aspect important: deși metoda utilizată nu poate determina cauzalitatea unui fenomen, pare rezonabil să credem că vizionarea excesivă a programelor de televiziune nu cauzează în sine tulburarea ulterioară, mai degrabă, s-ar părea că ar fi un comportament predictiv, un semn timpuriu al tendinței de a dezvolta mai târziu tulburări de dependență.

Un punct de plecare pentru politicile publice

Autorii au constatat că, copiii și adolescenții care se uitau cel mai mult la televizor în aceste etape ale vieții lor prezentau, într-adevăr, un risc mai mare de a dezvolta mai târziu tulburări legate de consumul de alcool, tutun sau canabis sau de jocuri de noroc patologice odată ajunși la vârsta adultă. Mai mult, în cazul dependenței de tutun și de jocurile de noroc, relația s-a menținut după ajustarea altor factori, cum ar fi sexul, statutul socioeconomic sau indicatorii de autocontrol în copilărie (ceea ce nu a fost cazul pentru celelalte dependențe analizate).

Pe această bază, ei susțin că este necesar să se monitorizeze aceste obiceiuri din partea copiilor, ținând cont de vulnerabilitatea lor specială, în plus, aceste constatări pot servi ca punct de plecare pentru dezvoltarea de politici publice și campanii menite să crească gradul de conștientizare cu privire la utilizarea sănătoasă a ecranelor, la fel cum se procedează în cazul unor aspecte precum consumul de alcool, droguri sau practicile sexuale sigure.