• Parlamentul iranian şi sistemul judiciar revizuiesc o lege care obligă femeile să-şi acopere capul.
  • Uciderea tinerei Mahsa Amini în custodia Poliţiei Morale din cauza că nu purta hijabul corect a declanşat peste două luni de proteste violente.
  • Manifestaţiile au început după ce Mahsa Amini, o tânără iraniană de 22 de ani de origine kurdă, a murit în arest.

Parlamentul iranian şi sistemul judiciar revizuiesc o lege care obligă femeile să-şi acopere capul. Uciderea tinerei Mahsa Amini în custodia Poliţiei Morale din cauza că nu purta hijabul corect a declanşat peste două luni de proteste violente.

Manifestaţiile au început după ce Mahsa Amini, o tânără iraniană de 22 de ani de origine kurdă, a murit în arest pe 16 septembrie după arestarea ei de către Poliţia Morală din Iran pentru o presupusă încălcare a codului vestimentar.

Protestatarii şi-au ars hijaburile şi au strigat sloganuri antiguvernamentale. De la moartea lui Amini, un număr tot mai mare de femei nu mai poartă hijabul, în special în nordul Teheranului.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

Acoperirea capului a devenit obligatorie pentru toate femeile din Iran în aprilie 1983, la patru ani după revoluţia din 1979 care a răsturnat monarhia susţinută de SUA.

Atât parlamentul, cât şi justiţia lucrează la problemă dacă legea are nevoie de modificări” , a spus Mohammad Jafar Montazeri în Qom.

Citat vineri de agenţia de presă ISNA, acesta nu a precizat ce ar putea fi modificat în lege.

Echipa de evaluare s-a întâlnit miercuri cu comisia culturală a parlamentului „şi va vedea rezultatele într-o săptămână sau două” , a spus procurorul general.

Preşedintele Ebrahim Raisi a declarat sâmbătă că fundaţiile republicane şi islamice ale Iranului sunt înrădăcinate constituţional, potrivit  France24.

„Dar există metode de implementare a constituţiei care pot fi flexibile” , a comunicat el în comentarii televizate.