• Diabetul de tip 2 poate declanșa o serie de simptome – inclusiv unele care apar la culcare.
  • În timp ce semnele bolii pot varia de la o persoană la alta, doctorul Paul McArdle a împărtășit un simptom cheie pe care s-ar putea să nu-l fi observat”.
  • Diabetul nu se datorează neapărat doar consumului de mult zahăr. Acesta poate fi moștenit și este strâns legat de alți factori legați de stilul de viață.

Diabetul de tip 2 este o afecțiune frecventă care determină creșterea nivelului de zahăr din sânge, ceea ce poate declanșa o serie de simptome – inclusiv unele care apar la culcare. Aproximativ 13 milioane de persoane din Marea Britanie sunt expuse riscului de a dezvolta această afecțiune, care apare atunci când pancreasul produce prea puțină insulină sau deloc, ceea ce duce la o serie întreagă de probleme.

În timp ce semnele bolii pot varia de la o persoană la alta, doctorul Paul McArdle a împărtășit un simptom cheie pe care s-ar putea să nu-l fi observat”. El a declarat pentru Express: Atunci când nivelul de glucoză (un tip de zahăr) din sânge este prea ridicat, poate provoca o mulțime de simptome, însă persoanele cu diabet de tip 2 adesea nu observă niciun simptom înainte de a fi diagnosticate. Acest lucru se datorează faptului că această afecțiune se dezvoltă lent și, destul de des, efectuăm teste de sânge la persoanele cu risc ridicat, astfel încât să fie depistată din timp. Cu toate acestea, există câteva simptome importante la care trebuie să fiți atenți, inclusiv senzația de oboseală, sete și urinat mult – în special noaptea. S-ar putea să nu fi observat că ați început să luați un pahar de apă la culcare sau că vă ridicați mai des noaptea pentru a merge la toaletă.”

Medicul a adăugat că printre simptomele mai puțin evidente” se numără aftele, mâncărimile genitale, vederea încețoșată sau rănile care durează mai mult să se vindece. Consumul mai mare de apă este legat de nevoia crescută de a urina care apare odată cu diabetul, deoarece rinichii lucrează din greu pentru a elimina excesul de glucoză din sânge. Glucoza se acumulează în urină și, ca urmare, aduce cu ea o mulțime de lichide, explică Clinica Mayo.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Medicul McArdle recomandă: Dacă aveți oricare dintre aceste simptome și credeți că ați putea avea diabet de tip 2, contactați-vă medicul de familie pentru a primi sfaturi despre testare”.

Diabetul nu se datorează neapărat doar consumului de mult zahăr. Acesta poate fi moștenit și este strâns legat de alți factori legați de stilul de viață. Obezitatea, dieta generală și cât de activi sunteți contribuie, de asemenea, la apariția diabetului.

Cele mai bune modalități de a vă controla glicemia

Expertul a explicat: În timp ce zahărul nu este neapărat o cauză a diabetului, eliminarea surselor evidente de zahăr din alimentație este un prim pas important dacă tocmai ați fost diagnosticat cu diabet de tip 2.”

Primul pas foarte simplu” pe care el îl recomandă este să înlocuiți alimentele și băuturile bogate în zahăr cu alternative fără zahăr. El a spus: Îndulcitorii fără zahăr pot fi folosiți în băuturile calde, cum ar fi ceaiul sau cafeaua, și pot fi de mare ajutor pentru a reduce aportul de zahăr și în aceste băuturi. Există o gamă largă de tipuri diferite, sub formă de tablete, lichide și granule, așa că încercați câteva tipuri diferite pentru a găsi cel care vi se potrivește cel mai bine. Există multe tipuri de îndulcitori fără zahăr autorizați pentru utilizare și fiecare are un profil de aromă unic și o gamă de beneficii.”

Există o dezbatere între profesioniștii din domeniul sănătății cu privire la cât de benefici sunt îndulcitorii fără zahăr. Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Adelaide, Australia, a constatat că două săptămâni de consum de cantități mari de îndulcitori ar putea schimba modul în care organismul reacționează la zahăr – ceea ce crește riscul de diabet.

Dar Emma Elvin, consilier clinic la Diabetes UK, a declarat: „Acesta este un studiu mic, cu rezultate interesante, dar nu oferă dovezi solide că îndulcitorii artificiali cresc riscul de diabet de tip doi”.