• Liderul din Belarus, Alexander Lukașenko, a avut ieri un summit cu Putin.
  • Se speculează că liderul rus îl va determina să se alăture războiului din Ucraina.
  • Ambele regimuri își închid, torturează, umilesc și își exilează dușmanii politici.

Liderul belarus Alexander Lukașenko a recunoscut că el și Vladimir Putin sunt cei mai toxici oameni de pe această planetă”. Cei doi au avut un summit ieri, pe fondul speculațiilor că liderul de la Kremlin îl va forța pe Lukașenko să se alăture războiului său din Ucraina. Până acum, Lukașenko s-a opus participării la război.

Dar, într-un clip video care ar putea fi util mai târziu anchetatorilor de crime de război, Lukașenko s-a descris pe sine și pe Putin drept niște răufăcători malefici din pantomimă. Știți, noi doi suntem co-agresori. Cei mai nocivi și toxici oameni de pe această planetă. Avem o singură dispută – cine este mai toxic? Vladimir Putin spune că eu sunt. Eu deja încep să cred că el este”, a mărturisit el.

Lukașenko a declarat jurnaliștilor: Ei bine, am decis că amândoi suntem la fel de toxici. Asta este tot. Și dacă cineva se gândește astăzi să ne despartă, să ne forțeze să ne despărțim….nu o va face.” Putin a zâmbit și s-a uitat în hârtiile sale, dar a părut să fie de acord cu remarcile lui Lukașenko.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

Ambii lideri își folosesc serviciile secrete pentru a-i tortura și umili pe dușmanii politici, potrivit grupurilor pentru drepturile omului și politicienilor din opoziție. Dușmanii lor politici sunt în mare parte închiși sau au fost forțați să plece în exil. Putin s-a întâlnit cu Lukașenko în timpul unei vizite rare în Belarus, ceea ce a alimentat temerile de la Kiev că acesta intenționează să exercite presiuni asupra fostului său aliat sovietic pentru a se alătura unei noi ofensive terestre care ar deschide un nou front împotriva Ucrainei, scrie Daily Mail.

Vizita lui Putin pentru discuții cu președintele belarus a fost prima sa vizită la Minsk din 2019. Kremlinul încearcă de ani de zile să aprofundeze integrarea cu Belarus, care se bazează pe Moscova pentru petrol ieftin și împrumuturi, dar Lukașenko a rezistat până acum unificării directe cu Rusia, deși este un aliat cheie în război.

Cu toate acestea, înainte de vizita lui Putin, au crescut speculațiile că acesta ar putea face presiuni asupra lui Lukașenko pentru a-și trimite trupele în Ucraina alături de armata rusă, după o serie de înfrângeri pentru Moscova în aproape zece luni de lupte. Trupele lui Putin au fost respinse în nordul, nord-estul și sudul Ucrainei. Se crede că Belarusul are stocuri de arme din epoca sovietică care ar putea fi utile Moscovei, în timp ce Lukașenko are nevoie de ajutor pentru economia în criză a țării sale.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat pentru agențiile de presă rusești că, deși Belarus este aliatul nr. 1″ al Rusiei, sugestiile că Moscova vrea să facă presiuni asupra Minskului pentru a se alătura la ceea ce numește operațiunea sa militară specială” sunt invenții stupide și nefondate”. Serhiy Nayev, comandantul forțelor comune ale Ucrainei, a declarat că el crede că discuțiile vor aborda continuarea agresiunii împotriva Ucrainei și implicarea mai largă a forțelor armate belaruse în operațiunea împotriva Ucrainei.

Cel mai important general ucrainean, Valery Zaluzhny, a declarat săptămâna trecută pentru The Economist că Rusia pregătește 200.000 de trupe pentru o ofensivă majoră care ar putea veni dinspre est, sud sau chiar din Belarus încă din ianuarie, dar mai probabil în primăvară. Forțele rusești au folosit Belarusul ca rampă de lansare pentru atacul lor eșuat asupra capitalei ucrainene Kiev în februarie, iar în această țară există activitate militară rusă și belarusă de luni de zile. Trei avioane de război rusești și un avion de avertizare timpurie și control aerian au fost desfășurate în Belarus săptămâna trecută.