S-au împlinit de curând 175 de ani de la nașterea lui Gavriil Musicescu, fiu al Basarabiei înstrăinate și atunci, dar educat ca patriot român. A fost compozitor, muzicolog și dirijor. Este tatăl pianistei Florica Musicescu și bunicul scriitorilor Ionel și Păstorel Teodoreanu.

  • A stat în tinerețe sub oblăduirea episcopului academician Melchisedec Ștefănescu, acela care a reformat seminarul din Huși. 
  • A absolvit cu brio Conservatorul din Iași și a ajuns profesor în orașul natal, la Ismail, după care este numit profesor și ulterior director la Conservatorul ieșean.
  • A îndrumat generații de discipoli, a creat coruri, a propagat cântecul popular și muzica religioasă.
  • În 1883, cu ocazia inaugurării statuii marelui voievod la Iași, a compus „Cântecul lui Ștefan cel Mare”; a compus și marșul „Fiii României” , cu scopul însuflețirii luptătorilor pentru independența României de la Plevna.
  • I-a avut studenți la Iași pe Ion Vidu și Timotei Popovici, care au dus lecția învățată în Banat, unde au creat – cum ar fi vrut Musicescu – cea mai largă rețea de coruri rurale de pe toată întinderea pământului românesc.

Gavriil Musicescu a creat școală muzicală de înalt prestigiu la Iași, dar a avut elevi de pe toată rotunjimea pământului românesc. Nu a apucat să vadă Marea Unire, dar a militat pentru identitatea românească prin cânt, dând o admirabilă lecție de urmat pentru urmași.    

Recomandări

BELGIA PIERDE ÎN FAȚA SLOVACIEI
ROMÂNIA ÎNVINGE UCRAINA
NATO, ÎN ALERTĂ
82 DE LIDERI CER ELIBERAREA UCRAINEI
NOAH SCRIE ISTORIE PENTRU DISNEY
10 CANDIDAȚI VOR SCAUNUL LUI DRULĂ