• Avem doar un singur creier, orice putem face pentru a ne întări sănătatea creierului nostru este o investiție în longevitatea noastră.
  • Există mulți factori care pot afecta rapiditatea cu care îmbătrânește creierul, unul dintre principalii factori fiind alimentația.
  • Chiar și obiceiurile tale de a mânca și de a bea îți pot îmbătrâni creierul dacă nu ești atent.

Avem doar un singur creier, orice putem face pentru a ne întări sănătatea creierului nostru este o investiție în longevitatea noastră. Având o minte agilă care poate înțelege, reține, se concentrează și este creativă, ne vom simți mai tineri și mai fericiți – dar toate acestea depind de cât de bine aveți grijă de voi înșivă și vă gestionați sănătatea. Chiar și obiceiurile tale de a mânca și de a bea îți pot îmbătrâni creierul dacă nu ești atent.

Pe măsură ce îmbătrânești, creierul tău se va schimba în mod natural în timp. Oamenii pot experimenta o micșorare a creierului sau o pierdere de masă, modificări ale materiei albe și mai puține mesaje neurotransmițătoare cu mai puțină acțiune a dopaminei, acetilcolinei, serotoninei și noradrenalinei. Acest lucru poate duce la pierderi ușoare de memorie, dificultăți în învățarea de noi abilități și dificultăți în a face mai multe lucruri în același timp. Deși acest grad de efecte secundare ale îmbătrânirii creierului este în general considerat a fi normal, schimbările neurologice mai severe sau extreme legate de vârstă pot însemna debutul unei afecțiuni mai critice, cum ar fi demența sau chiar boala Alzheimer.

Există mulți factori care pot afecta rapiditatea cu care îmbătrânește creierul, unul dintre principalii factori fiind alimentația. De fapt, există câteva obiceiuri de consum care pot face ca creierul nostru să îmbătrânească mai repede decât ar trebui. De la a bea prea mult alcool și fără a bea apă până la a alege băuturi bogate în zahăr, iată care sunt obiceiurile de băutură care îți pot îmbătrâni creierul mai repede.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Nu bei ceai verde

Consumul de ceai verde în mod regulat poate oferi creierului tău îmbătrânit o pauză. Cercetările arată că, consumul de ceai verde este asociat cu un risc redus de deteriorare cognitivă la adulții de vârstă mijlocie și mai în vârstă. S-a constatat că îmbunătățește memoria și atenția, precum și funcția generală a creierului. Așadar, nu, dacă nu consumi ceai verde nu îți va afecta creierul, dar vei pierde o mulțime de beneficii cognitive.

Consumul de alcool cu scopul de a te îmbăta

Atunci când te afli într-un mediu social nou, alcoolul este o modalitate rapidă de a te simți mai sociabil și mai în largul tău. Dacă te simți inconfortabil, este posibil să bei mai multe pahare decât ar trebui cu adevărat, ceea ce te face să te simți amețit și să acumulezi toxine care dăunează celulelor creierului, avertizează Dr. William Li, CEO, președinte și director medical al Fundației Angiogenesis.

Nivelurile ridicate de alcool pot ucide neuronii creierului în scurt timp, așa că a bea în exces pentru a te îmbăta poate provoca leziuni cerebrale”, explică Dr. Li. Pe termen scurt, creierul se poate repara singur, dar consumul repetat de alcool pentru a te îmbăta, acumulează efectele toxice în creier și provoacă neuroinflamare.

Acest lucru devine evident că funcțiile tale cognitive sunt afectate, iar personalitatea ta se schimbă”, adaugă el. Efectele toxice ale alcoolului îți vor afecta și alte organe, cum ar fi ficatul și inima.” În loc să exagerezi, ia-o ușor cu un pahar de vin roșu în timpul unei întâlniri sociale. Acest lucru îți va oferi calmul pe care îl cauți fără să-ți afecteze creierul.

Consumul de băuturi cu conținut ridicat de zahăr

Deși creierul are nevoie de glucoză (aka zahăr) pentru a funcționa, prea multă poate fi un lucru rău, avertizează Tara Tomaino, RD, directorul de nutriție al The Park. După cum explică ea, multe studii au legat consumul excesiv de zahăr de afectarea cognitivă. Acest lucru ar fi deosebit de îngrijorător pentru persoanele cu diabet, dar de ce?

Deoarece boala poate provoca o restricție a vaselor de sânge, reducând cantitatea de flux sanguin către creier”, spune Tomaino. Renunțarea la zahăr este o faptă dificilă, dar poți face pași mărunți înlocuind sucurile, ceaiurile și băuturile cu varietăți neîndulcite. Tomaino sugerează, de asemenea, să diluezi băuturile dulci cu apă sau să reduci treptat cantitatea de zahăr pe care o adaugi singur. Nu îți face griji – papilele tale gustative se vor adapta”, adaugă Tomaino.

Nu bei suficientă apă

Potrivit lui Amy Goodson, MS, RD, CSSD, LD, autor al Sports Nutrition Playbook, faptul de a nu bea suficiente lichide sau de a fi deshidratat îți poate îmbătrâni creierul mai repede.

În primul rând, deshidratarea poate contribui la oboseală și la senzația de oboseală. Deci, pentru a te ajuta să îți menții mintea alertă, asigură-te că bei apă și lichide adecvate pe tot parcursul zilei”, spune Goodson. Deshidratarea poate contribui, de asemenea, la reducerea clarității mentale, așa că este necesar să bei apă și lichide adecvate pentru a menține creierul să funcționeze corect pe tot parcursul zilei.”

Consumul unui pahar sau două în fiecare seară

Vești proaste: Dacă îți place să te întorci acasă la Netflix și la un pahar mare de pinot, acest lucru ar putea avea un impact asupra minții și memoriei tale. Potrivit cercetării Nature Scientific Reports, 353 de participanți au fost supuși unor scanări RMN care au arătat că un consum moderat de alcool – mai puțin de trei pahare pe zi pentru femei, patru pahare pe zi sau mai puțin pentru bărbați – a fost asociat cu un volum mai mic al creierului.

Dacă trebuie să reduci consumul, ia în considerare posibilitatea de a pune altceva în paharul de vin pentru a menține ritualul, fără influența negativă, recomandă Karen Raden, MS, RD, CCN, LDN, nutriționist integrativ la Raden Wellness. Aceasta este o abordare psihologică pentru cei care consumă alcool, bazată pe ritualul consumului de alcool față de nevoia de a bea”, spune Raden.

Bei de unul singur

Deși, nu este nimic rău în a savura ocazional un pahar de băutură de unul singur, dacă este un obicei regulat, acesta ar putea fi unul dintre primele semne ale dependenței și ale consumului excesiv.

Consumul excesiv de alcool care provoacă tulburări neurologice, boli hepatice și o serie de alte probleme de sănătate fizică și mentală. Dependența de alcool duce la îmbătrânirea prematură a creierului și la tulburări cognitive”, spune Dr. Li. Ia în considerare păstrarea unei băuturi pentru momentele sociale, mai degrabă decât să deschizi o sticlă de ceva și să o dai pe gât singur.

Fie că ai de gând să sărbătorești un eveniment sau pur și simplu să te bucuri de o băutură, păstrează-o pentru momentele în care ești într-o companie”, spune el. Tu și amicii tăi puteți să vă supravegheați reciproc”. Nu uita, dacă te trezești că bei singur în mod frecvent, te gândești la alcool o mare parte din zi sau îți petreci timpul obținând alcool în mod regulat, s-ar putea să ai nevoie să găsești ajutor printr-un grup de sprijin sau un centru de reabilitare.

Consumul unei cantități mari de cofeină

Cantități moderate de cofeină au fost asociate cu prevenirea declinului cognitiv și cu reducerea riscului de a dezvolta boala Parkinson și boala Alzheimer, și poate chiar îmbunătăți starea de spirit și concentrarea”, spune Lisa Young, doctor în medicină, RDN, autoarea cărții Finally Full, Finally Slim și membră a consiliului nostru consultativ de experți medicali.

Cu toate acestea”, spune ea, moderația este cheia și prea multă cofeină poate provoca tulburări de somn la unele persoane”, care, în mod regulat, poate duce la o îmbătrânire celulară mai rapidă. De asemenea, ca multe alte lucruri, exagerarea poate fi dăunătoare pentru creierul tău. Un studiu a constatat că un consum ridicat de cafea, adică peste 6 cești pe zi, a fost asociat cu un risc crescut de demență.

Consumul de alcool pe stomacul gol

Vrei să știi ceva înfricoșător? Potrivit Dr. Li, consumul de alcool pe stomacul gol poate duce la absorbția rapidă a alcoolului în sânge și chiar la acumularea acestuia în creier în decurs de cinci până la 10 minute de la luarea unei înghițituri. „Deși organismul fiecărei persoane metabolizează alcoolul într-un ritm ușor diferit, consumul de alcool cu mâncare încetinește absorbția în stomac. De asemenea, alimentele diluează conținutul de alcool, astfel încât nivelurile nu se acumulează atât de repede sau la niveluri atât de ridicate în sânge și în creier pentru fiecare băutură”, explică Dr. Li.

Mai degrabă decât să bei când nu ai mâncat de ceva vreme, asociază-ți băutura cu alimente bogate în proteine, fibre și grăsimi sănătoase – toate acestea acționând pentru a încetini absorbția alcoolului. Alimente precum peștele gras conțin acizi grași omega-3, care s-au dovedit a reduce inflamația din organism”, adaugă el.