Azi, bărbatul nu își mai vânează hrana și nu se mai luptă în duel. Ca să-și manifeste superioritatea de mascul-alfa, se repede la volan sau la computer. De acolo, îți zice: ești doar o femeie, nu poți înțelege”. Atunci zâmbesc, închipuindu-mi ce figură ar face dacă i-aș spune că jucăria lui e așa grozavă datorită unei femei: Grace Hopper.

S-a născut la New York în 1906. La șapte ani, curioasă să afle cum merge ceasul, demontează șapte deșteptătoare. Părinții o pedepsesc, dar o și încurajează să studieze. Grace intră la Vassar la 17 ani. Își ia licența în matematică și fizică, urmată de un masterat și un doctorat în matematică în 1934, ambele la Yale. Se întoarce apoi la Vassar, însă ca profesor. Nepoată de amiral, Grace se prezintă ca voluntar în Marina SUA după Pearl Harbor. Având 34 ani și doar 47kg, e inițial respinsă. Calitățile ei profesionale o duc însă în inima cercetării militare: echipa computerului Harvard Mark I. Va rămâne în US Navy și după război, dezvoltând proiectul UNIVAC I, primul computer comercial pentru business. Grace crede, înaintea tuturor, că programele ar trebui să fie scrise în engleză, nu în limbaj-mașină. Abia în 1959, ideea ei va deveni limbajul COBOL. Militarii o pensionează la 60 ani, dar o recheamă imediat: Grace e esențială pentru dezvoltarea limbajului FORTRAN. Va mai lucra încă 20 ani! Se retrage cu gradul de contra-amiral, fiind cel mai vârstnic ofițer al Marinei SUA. Va mai trăi 6 ani, dând conferințe pentru Digital Equipment.

Grace Hopper părea fragilă, dar azi un distrugător îi poartă numele. Dincolo de medaliile militare, e doctor onorific a peste 50 universități și membru emerit al British Computer Society. Laptopul, smartphone-ul, scutul de la Deveselu sau sateliții lui Musk par obiecte eminamente masculine. Dacă însă funcționează, e pentru că o biată femeie le-a dedicat întreaga viață. Acum, fii bărbat și dă restart!

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE