• Preşedintele SUA, Donald Trump, s-a declarat dispus să îl graţieze pe Julian Assange
  • Condiția pusă de Trump era ca acesta să dezvăluie numele sursei emailurilor sustrase prin atacurile cibernetice asupra Comitetului Naţional al Partidului Democrat înaintea scrutinului din 2016
  • Dezvăluirea a fost făcută de avocatul fondatorului WikiLeaks

Jennifer Robinson, avocatul lui Julian Assange, a declarat, potrivit agenţiei Reuters, că a participat la o întrevedere cu Dana Rohrabacher, fost membru republican al Camerei Reprezentanţilor, şi cu Charles Johnson, un apropiat al echipei de campanie a lui Donald Trump. Oferta de graţiere a fost făcută în timpul acestei întâlniri, în 2017.

„Propunerea făcută de congresmanul Dana Rohrabacher a fost ca domnul Assange să dezvăluie numele sursei datelor publicate în 2016, în schimbul unei forme de graţiere”, a declarat Jennifer Robinson într-o instanţă din Marea Britanie.

În campania electorală din 2016, site-ul WikiLeaks a publicat o serie de emailuri preluate din serverele Comitetului Naţional al Partidului Democrat din SUA pentru discreditarea candidatei Hillay Clinton. Serviciile secrete americane suspectează că Rusia a sustras datele pentru influenţarea rezultatului scrutinului.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Moscova a negat orice implicare în aceste acţiuni, iar Donald Trump a subliniat că nu a avut niciun contact cu Rusia.

Julian Assange, cetăţean australian, depune eforturi pentru a nu fi extrădat din Marea Britanie în Statele Unite, unde este acuzat de conspiraţie pentru comiterea de atacuri cibernetice asupra serverelor guvernamentale şi încălcarea unei legi privind spionajul, după dezvăluirile făcute de WikiLeaks.