• Suedezul slăbit, în vârstă de 44 de ani, a fost descoperit după ce a trăit doar cu zăpadă topită.
  • Experții cred că este posibil să fi intrat într-un fel de hibernare.
  • El a fost tratat la un spital local suedez și se pare că și-a revenit după această experiență teribilă.

Este în natura umană să ne întrebăm: Dacă oricare dintre noi ar fi prins într-o situație de dezastru, cum am supraviețui? În 2011, o furtună masivă de zăpadă a acoperit Suedia, în special o zonă din apropierea orașului Umeå, potrivit BBC News. Pe fondul căderilor abundente de zăpadă, un localnic a rămas blocat în mașina sa. Două luni mai târziu, acesta a fost salvat și, deși foarte slăbit în urma acestei încercări, a supraviețuit. Cum este posibil ca o ființă umană să reziste timp de opt săptămâni fără hrană și doar cu apă din zăpada topită pentru a se menține hidratat, în condițiile în care temperaturile ar fi ajuns până la -22 de grade Celsius, unele rapoarte afirmând că au scăzut până la -30.

După o expunere prelungită, în câteva minute, temperaturile atât de scăzute pot ucide o persoană slab pregătită, prinsă mai mult sau mai puțin în aer liber, fără un adăpost adecvat. Se pare că acel suedez norocos din 2011 care a supraviețuit două luni în mașina sa a supraviețuit probabil pentru că a fost protejat din greșeală de o tehnică fundamentală de supraviețuire – un plan de acțiune recomandat pentru oricine se confruntă cu supraviețuirea în aer liber, în zăpadă și la temperaturi scăzute, după cum explică The Guardian.

Peter Skyllberg, suedezul care ar fi supraviețuit două luni în mașina sa la temperaturi arctice, nu a fost complet lipsit de resurse atunci când s-a trezit în imposibilitatea de a se mișca, vehiculul său fiind scufundat într-un morman de zăpadă. Avea un sac de dormit și un adăpost, sub forma mașinii sale. Skyllberg, în vârstă de aproximativ 40 de ani la momentul incidentului, a fost descoperit de niște oameni care se deplasau cu rachete de zăpadă. După ce au săpat prin aproximativ un metru și jumătate de zăpadă, aceștia l-au găsit ghemuit în sacul de dormit pe scaunul din față al vehiculului său. Abia se putea mișca sau vorbi.

Recomandări

BOX OFFICE-UL DE WEEKEND
ROMÂNIA E ÎN TOP
ÎN CE INVESTEȘTE MUSK?
CUM SĂ SPUI NU?
E GATA RO DE EV-URI?
CARE-I TRENDUL?

Să fi căzut Skyllberg într-un fel de stare de hibernare ca un urs, lucru neobișnuit pentru o ființă umană? Probabil că nu este cazul, potrivit medicului șef al Spitalului Universitar din Noorland, Dr. Ulf Segerberg, care a vorbit cu The Guardian. Segerberg a declarat: Oamenii nu pot scădea foarte mult temperatura corpului. Puțin putem, dar dacă scădem temperatura corpului mai mult decât puțin, ne pierdem cunoștința și intrăm în comă”. Cu toate acestea, posibilitatea ca Segerberg să fi ajuns cumva la o stare de hibernare nu a putut fi exclusă.

Printre numeroasele provocări cu care se confrunta Skyllberg în situația sa dificilă, lipsa hranei era cea mai mică dintre grijile sale. Potrivit Healthline, ființele umane pot supraviețui doar aproximativ o săptămână fără apă sau mâncare, dar în cazul lui Skyllberg, acesta a găsit puțină hidratare în zăpada topită. Doar cu apă, oamenii pot supraviețui până la trei luni. Dar cum rămâne cu temperaturile scăzute? Avea un sac de dormit, care probabil a ajutat, dar Skyllberg a supraviețuit încercării datorită așa-numitului efect iglu, creat de mașina lui Skyllberg.

Efectul iglu, aceeași explicație pentru modul în care unele culturi indigene nordice supraviețuiesc în structuri de gheață și zăpadă, captează căldura și este, de asemenea, rațiunea din spatele construirii sau săpării unui adăpost din gheață și zăpadă, în cazul în care cineva se află prins în aer liber în condiții meteo nefavorabile. După cum a continuat Dr. Segerberg, „Igloosul are de obicei o temperatură de câteva grade sub zero și dacă ai haine bune ai supraviețui la aceste temperaturi și ai putea să-ți păstrezi temperatura corpului”. Cu toate acestea, Skyllberg a fost salvat în ultima clipă și s-ar putea să nu mai fi supraviețuit mult timp. El a fost tratat la un spital local suedez și se pare că și-a revenit după această experiență teribilă.