• NASA a dat publicităţii o fotografie alcătuită din sute de imagini trimise pe Pământ de roverul Perseverance de pe Marte.
  • Imaginile prezintă tuburile cu eşantioane marţiene colectate de Perseverance pe care roverul le-a depus într-un „depozit” pe Planeta Roşie.
  • Perseverance a fost lansat în iulie 2020 şi a asolizat pe Marte în februarie 2021.

Administraţia Naţională Aeronautică şi Spaţială (NASA) a Statelor Unite a creat şi dat publicităţii o fotografie compozită alcătuită din sute de imagini trimise pe Pământ de roverul Perseverance de pe Marte.

Imaginile prezintă tuburile cu eşantioane marţiene colectate de Perseverance pe care roverul le-a depus într-un depozit” pe Planeta Roşie, scrie SciTechDaily.

Panorama, din 368 de imagini lipite trimise pe Pământ, surprinde peste o lună de plasare şi cartografiere atentă a 10 tuburi de titan” , a declarat NASA într-un comunicat.

Recomandări

FERRARI LANSEAZĂ UN NOU BOLID
SCHOLZ RĂMÂNE FĂRĂ NEMȚI
CUM TE FEREȘTI DE FAKE NEWS
DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC

„Opt dintre acele tuburi sunt umplute cu rocă şi regolit (rocă spartă şi praf), în timp ce unul este o mostră atmosferică, iar altul, un tub «martor»” , se precizează în document.

Perseverance a fost lansat în iulie 2020 şi a asolizat pe Marte în februarie 2021.

Unul dintre obiectivele principale ale misiunii roverului este astrobiologia, căutarea unor posibile urme de viaţă pe Planeta Roşie.

În cadrul misiunii a fost transportat şi elicopterul Ingenuity pe Marte. Vehiculul este capabil să zboare pe distanţe scurte în atmosfera rarefiată a planetei, care are o densitate de doar 1% din cea a atmosferei Pământului. Ingenuity a realizat primul zbor al unui vehicul motorizat pe o altă planetă.

Perseverance a colectat numeroase mostre de sol, praf şi roci de pe Marte, cu intenţia de a le transporta ulterior pe Pământ pentru a fi studiate.

Depozitul reprezintă o colecţie de rezervă de eşantioane care pot fi recuperate în viitor în cadrul campaniei Mars Sample Return” , pentru transportarea acestora pe Pământ, a indicat NASA.

NASA, alături de Agenţia Spaţială Europeană (ESA), se pregăteşte pentru o eventuală misiune de aducere pe planeta noastră a acestor mostre, în cadrul căreia un vehicul spaţial va ateriza lângă craterul Jezero, unde îşi desfăşoară misiunea Perseverance, de unde va colecta eşantioanele pentru a le transporta pe Pământ.

Misiunea este încă în faza de planificare, însă NASA a declarat că ar putea fi lansată în 2027 şi ar putea ajunge pe Marte până în 2028.