• Țara noastră se confruntă cu un paradox: deși tinerii sunt mai mulți, avem mai mulți pensionari decât salariați
  • România are mai mulți tineri decât țările din Europa de Sud-Vest
  • Rata șomajului în rândul tinerilor de până în 25 de ani este de 17%

România are mai mulţi tineri decât au ţările din Europa de Sud-Vest. Explicaţia este că italienii, francezii şi spanioli, de exemplu, s-au înmulţit mai mult după al Doilea Război Mondial, în vreme ce în România a existat un „baby boom” în perioada lui Nicolae Ceauşescu.

Adrian Hatos, sociolog, spune de ce avem mai puţini bătrâni decât statele dezvoltate.

„Noi am avut un fel de creştere puternică, explozivă demografică datorită decretelor anti-avort, anti-întrerupere de sarcină ale lui Ceauşescu din 67 -72. În România, viaţa este săracă şi stresantă şi în ultimii zeci de ani a fost grea pentru vârstnicii noştri. Vârstnicii la noi, odată ce au depăşit o anumită vârstă, au o speranţă de viaţă scăzută, se duc destul de repede”, explică sociologul Adrian Hatos.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Media de vârstă în România este de 42 de ani, fiind – s-ar putea zice – o ţară cu mulţi cetăţeni cu vârstă aptă de muncă, ce s-ar putea dezvolta rapid.

La noi, şomajul în rândul tinerilor de până în 25 de ani este de 17%.

Paradoxal, dar în mod tradiţional, la noi, numărul pensionarilor depăşeşte numărul salariaţilor.

„Avem cea mai mare pondere a persoanelor inactive din categoria de vârstă activă, care poate să muncească, de la 16 la 65 de ani”, adaugă Adrian Hatos.

Vârsta medie (sursă: Eurostat): Europa – 43 de ani; România – 42 de ani.

Speranţa de viaţă ( sursă: Banca Mondială, 2018): Media în Europa – 81 de ani, Media în România – 75,3 de ani, Media în Italia, Spania, Franţa – 83 de ani.