• În ceea ce privește evitarea demenței, nu este neapărat cantitatea de activitate fizică pe care o faci, ci mai degrabă regularitatea cu care o faci.
  • O alergare chiar și o dată pe lună poate ajuta la evitarea demenței – cu condiția să se respecte acest program.
  • În plus, alergarea construiește conexiuni în creier și crește fluxul sanguin, ajutând la menținerea sănătății acestuia.

Potrivit unui studiu realizat de echipe de la University College London, atunci când vine vorba de evitarea demenței, nu este neapărat vorba de cantitatea de activitate fizică pe care o faci, ci mai degrabă de cât de regulat o faci. Aceștia au analizat beneficiile exercițiilor fizice asupra îmbătrânirii creierului și a memoriei, descoperind că o alergare chiar și o dată pe lună poate ajuta la evitarea demenței – cu condiția să se respecte acest program.

Acest studiu pe termen lung, publicat online în Journal of Neurology Neurosurgery and Psychiatry, a urmărit persoane de la 30 de ani până la 60 de ani și a constatat că cei care au practicat activități precum jogging, yoga sau înot au fost mult mai ageri la bătrânețe. Echipa a vrut să afle dacă activitatea fizică ar putea fi mai benefică în anumite perioade „sensibile” din cursul vieții unei persoane, relatează StudyFinds.

Peste 1.400 de bărbați și femei au luat parte la acest studiu, care a examinat corelația dintre o serie de teste cognitive la vârsta de 69 de ani și activitatea de petrecere a timpului liber raportată de acea persoană la vârstele de 36, 43, 53, 60-64 și 69 de ani. Echipa a clasificat nivelurile de activitate fizică în categoriile „inactiv”, „moderat activ” (de una până la patru ori pe lună) și „cel mai activ” (de cinci sau mai multe ori pe lună). Cele cinci evaluări au fost apoi însumate pentru a crea un scor total variind de la zero (inactiv la toate vârstele) la cinci (activ la toate vârstele).

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Rezultatele au arătat că unul din nouă participanți (11 %) a fost inactiv din punct de vedere fizic în toate cele cinci perioade de timp din viața sa, 17 % au fost activi în timpul unei perioade de timp, 20 % au fost activi în timpul a două sau trei perioade, 17 % au fost activi în timpul a patru perioade de vârstă și un procent impresionant de 15 % au fost încă activi în toate aceste perioade.

Test cognitiv la 69 de ani

În continuare, echipa a evaluat performanța cognitivă la vârsta de 69 de ani, folosind un test care investighează atenția și orientarea, memoria, fluența verbală și limbajul. De asemenea, au testat memoria verbală – folosind un test de învățare a cuvintelor – și viteza de procesare.

Echipa s-a asigurat că a ținut cont de asocierile cu un risc sporit de declin cognitiv, inclusiv de sănătatea cardiovasculară și mentală și de faptul că este purtătoare a genei APOE-ε4 – cea mai puternică genă factor de risc pentru boala Alzheimer.

În concluzie, s-a constatat că a fi activ din punct de vedere fizic la toate cele cinci momente a însemnat o performanță cognitivă, memorie verbală și viteză de procesare mai mare la vârsta de 69 de ani. Echipa a constatat că efectul a fost similar la toate vârstele adulților și pentru cei care sunt moderat și cel mai activi fizic, „sugerând că a fi activ fizic în orice moment al vieții adulte, chiar dacă participi doar o dată pe lună, este legat de o cogniție mai bună”.

Autorii studiului notează că acesta a fost un studiu observațional și, ca atare, nu poate stabili o cauză definitivă pentru această legătură.

Studiu: De ce alergarea poate ajuta la combaterea demenței?

Alergarea declanșează eliberarea anumitor substanțe chimice în creier, cum ar fi endorfinele și serotonina, care ajută la îmbunătățirea stării de spirit, la reducerea stresului și la stimularea memoriei. În plus, alergarea construiește conexiuni în creier și crește fluxul sanguin, ajutând la menținerea sănătății acestuia.

Potrivit antrenorului de viață și nutriționistului Dr. Vicky Lauren, care scrie pentru RunSociety, există numeroase moduri în care alergarea și alte forme de exerciții viguroase pot ajuta la protejarea împotriva dezvoltării demenței.

Îmbunătățește abilitățile cognitive și procesul de luare a deciziilor
Stimulează activitatea celulelor nervoase din creier
Crește volumul materiei cenușii, unde își au originea efectele demenței
Reduce hormonii de stres, cum ar fi cortizolul, care pot duce la demență
Scade riscul de accident vascular cerebral, care poate provoca demență
Îmbunătățește sănătatea fizică generală, reducând simptomele demenței.