• BNR a anunțat creșterea ROBOR la 3 luni de la 2,02 la 2,04
  • CFA România a publicat un raport care arată că șomajul va ajunge la 7% în 2020
  • Analiștii financiari spun că impactul pandemiei se va simți și în 2021
  • Analiștii financiari se așteaptă la o creștere a inflației

Și nu e singura veste proastă legată de bani. Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a crescut și el astăzi. Un plus de 0,2. Cât de prost încheiem anul ne explică analistul financiar Adrian Codrilașu, președinte CFA România.

Adrian Codrilașu, președinte CFA România: „Conform sondajului, pentru finalul anului ar trebui să ne așteptăm la o scădere economică undeva între 4,7 și 5 % din PIB. Însă acest lucru are partea pozitivă dacă ne uităm la celelalte țări din zona care vor avea scăderi economice undeva la minus 8, minus 10 la sută. Pe partea de dobânzi anticipațiile sunt de a rămâne constante, la nivelul actual.

Ce se întâmplă cu indicele ROBOR

Adrian Codrilașu, președinte CFA România: „Atâta timp cât Banca Națională nu modifică rata de dobândă de politică monetară, anticipatele sunt să stea la același nivel. De exemplu, pentru următoarele 12 luni, anticipația sondajului CFA România este de 2%., cât a fost și zilele trecute. Deci, nici o modificare pe dobânda ROBOR.”

Recomandări

ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
TRUMP AMENINȚĂ PANAMA
FRANȚA ȚINE DOLIU

Ce face Banca Centrală Europeană cu EURIBOR-ul

Adrian Codrilașu, președinte CFA România: „Banca Centrală Europeană va ține pentru mulți ani dobânzele în jurul lui 0. Ceea ce înseamnă că și ratele de dobândă de piață monetară pentru Euro vor rămâne în jurul valorii 0. Situația similară pentru mulți ani încolo, dat fiind această criză”