Ce bec aleg?

Ai observat vreodată câte cifre sunt pe ambalajul unui bec? Un număr mai mare nu înseamnă neaparat un bec mai puternic. Hai sa iti explic.

Kelvin, lumeni și wați sunt trei termeni folosiți pentru a descrie diferite aspecte ale iluminatului.

Recomandări

CRĂCIUNUL ESTE DESPRE PACE
UN „GO TO HELL” FESTIV
ALERTĂ ÎN MAREA BALTICĂ
CARE-I ADEVĂRUL?
APUNE ERA TIKTOK?

Kelvin este o unitate de măsură folosită pentru a descrie temperatura de culoare a luminii. Este o scară care variază de la 1.000 la 10.000. Cifrele mai mici indica o lumină mai caldă sau mai gălbuie, iar cifrele mai mari indica o lumină mai rece sau mai albastră. De exemplu, o lumină caldă este în jur de 2700 K, în timp ce o lumină rece este în jur de 6500K.

Lumenii sunt o unitate de măsură folosită pentru a descrie luminozitatea sau puterea unei surse de lumină. Cu cât lumenii sunt mai mari, cu atât lumina este mai strălucitoare. Dacă pentru o alee sunt suficienți 1500 lumeni, intr-un aeroport este nevoie de 50000 lumeni pe un metru pătrat.

Wații sunt o unitate de măsură folosită pentru a descrie consumul de energie al unei surse de lumină. Cu cât puterea este mai mare, cu atât sursa de lumină consumă mai multă energie. Cu toate acestea, este important să știi că puterea nu este un indicator direct al luminozității. În schimb, este un indicator al consumului de energie.

Când trebuie sa alegi un bec, ia în considerare activitatea pe care vrei sa o desfășori. Blatul de bucătărie sau un spațiu de lucru pot necesita o iluminare mai puternică, deci caută mai multi lumeni.

Gândește-te și la starea de spirit sau atmosfera pe care ți-o doresti în fiecare cameră. Iluminarea mai slabă poate crea o atmosferă mai relaxantă, în timp ce iluminarea mai puternică poate crea o atmosferă mai energică. De exemplu, in Bucătărie, pentru dimineți fresh, poți mege pe mai putini Kelvini. Iar în dining, pentru cine relaxante, lumina poate fi mai calda.

Așadar, ia în considerare temperatura de culoare (Kelvin) pentru a crea starea de spirit și ambianța dorite; Luminozitatea sau puterea (lumeni) pentru a te asigura că iluminarea este adecvată pentru camera respectiva. Și consumul de energie (wați) pentru a te asigura că utilizezi opțiuni de iluminare eficiente din punct de vedere energetic.