Există oameni care și-au pus deja cip-uri în mâini de care se folosesc ca să își deșchidă mașinile, ușile de intrare și orice altceva vor ei. Totuși, cipurile încă sunt departe de a deveni parte din noi, dar asta nu inseamnă că nu putem profita de ce avem deja.

Fețele și amprentele noastre au devenit jucăriile preferate ale tehnologiei și putem să facem acum cu ele lucruri la care visam în urma cu 10 ani când le vedeam în filme.
Senzorii de amprentă au intrat în viețile noastre de mult, de când era nevoie de un scanner fizic ca să citești o amprentă. Au luat avânt când au fost puse prima dată pe telefoane – astăzi senzorii sunt puși sub ecrane, ca să nu ne mai încurce atât de mult. Recunoașterea facială a apărut puțin mai tărziu, dar a devenit și ea celebră tot după ce a apaut pe telefoane. Să mai zică cineva că viață noastră nu se învârte în jurul smartphone-urilor. Saltul acestor două tehnologii a fost imens în ultimii ani. Ne folosim de ele că mijloace de recunoaștere în condiții de siguranță. Acum poți să plătești cu fața sau cu amprenta ta, iți poți deshide ușa de la casa, ușa de la mașină sau te poți identifica cu ele pe anumite aplocații. Unele țări se folosesc de recunoașterea facială și în camerele de supraveghere, ceea ce face prinderea criminalilor extrem de ușoară.
Cum funcționează aceste tehnologii de recunoaștere? E extem de simplu! Camera sau un senzor iți scaneza fața sau ampretnta. Datele sunt salvate fie local, fie pe un server, iar de fiecare dată când e nevoie să fi recunoscut, un soft cu inteligență artificială compară fața sau amprenta pe care le scanezi cu datele salvate.
Poate că nu mai suntem atât de departe de ceea ce vedeam în filme! Tu ce crezi, OMUL 3.0 e deja aici?

Recomandări

PARDITELE FAC ACORD DE GUVERNARE
IOHANNIS DECLASIFICĂ CSAT
ZELE CERE APĂRARE
RAFIILA CAUTĂ SOLUȚII
CAMPIONI LA SHOPPING
CE RISCĂ PREȘEDINTELE COREEAN?