• Toamna apar multe infecții virale
  • Cercetătorii se întreabă despre efectele coexistenței lor cu noul coronavirus
  • Potrivit multor medici, o infecție respiratorie tinde să protejeze împotriva infecțiilor de același tip

Un nas care curge, un gât ușor roșu sau chiar o ușoară migrenă: confruntat cu Covid-19, cel mai bun aliat al nostru ar putea fi… o răceală. Cel puțin aceasta este speranța pe care unii cercetători o împărtășesc, scrie leparisien.fr.

Știi și tu că sezonul rece, care a început săptămâna trecută, are obiceiul de a aduce infecții virale începând cu gripa și gastroenterita. Dacă ar fi să credem ceea ce este încă doar o teorie foarte optimistă, aceste agresiuni virale ar putea concura cu noul coronavirus. Până la punctul, probabil, al reducerii sau întârzierii faimosului „al doilea val“.

„În mod tradițional, observăm că virușii se succed pe tot parcursul anului, mai degrabă decât coexistă“, spune Benjamin Davido, specialist în boli infecțioase in Franta. „Acest coronavirus își va face loc în acest calendar sau se va suprapune peste el? Aceasta este întrebarea.“

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Specialist în boli infecțioase la Spitalul Universitar din Strasbourg (Bas-Rhin), Stéphane Gayet îți arată o ipoteză „plauzibilă“: „La nivel individual, interferența imună a fost observată pentru prima dată cu rujeola. S-a constatat că copiii afectați nu au contractat alte virusuri.“

Sistemul imunitar în alertă

Concret, odată ce sistemul imunitar este stimulat, corpul tinde să devină impermeabil la alti virusi timp de câteva săptămâni. Acesta este în special cazul celor transmisi în același mod sau pe aceleași căi: în acest caz, o infecție respiratorie tinde să se protejeze împotriva altor infecții de același tip. Deci, probabil, și de Covid-19.

Copiii mici, cu vârsta de până la 10 ani, par rezistenți la Covid-19“, adaugă Stéphane Gayet. „Nu sunt încă imuni, urmează o serie de infecții virale: de la vârsta de doi ani, sistemul lor imunitar este permanent în alertă!

Unii medici merg atât de departe încât subliniază că este extrem de rar să suferiți atât de gripă, cât și, de exemplu, de gastroenterită. De aici și posibilitatea ca un virus să-l excludă temporar pe celălalt, în ciuda diferitelor moduri de transmisie.

În acest caz, aceste mecanisme imune, care se bazează la nivel celular pe acțiunea proteinelor numite interferoni, sunt încă relativ slab înțelese.

La nivelul întregii societăți, ar putea sezonul rece să întârzie următorul vârf al epidemiei cu câteva luni?

Numai următoarele săptămâni vor putea să răspundă. Cu atât mai mult cu cât toamna aduce o serie de schimbări de mediu care sunt favorabile coronavirusului, cum ar fi temperaturi mai scăzute și zile mai scurte.