• Anul trecut, populația Chinei s-a micșorat pentru prima dată în șase decenii.
  • Liang a susținut că acest lucru ar putea crește rata de fertilitate a Chinei cu până la 30%.
  • Rata căsătoriilor din China a scăzut rapid în ultimii 10 ani, de când a atins vârful în 2013, când aproape 13,5 milioane de cupluri s-au căsătorit.

Numărul căsătoriilor din China a scăzut anul trecut la 6,83 milioane, cel mai mic de când au început înregistrările în 1986. Datele publicate de Ministerul Afacerilor Civile au arătat că numărul de cupluri care s-au căsătorit în 2022 a scăzut cu aproximativ 800.000 față de 2021, depășind minimul record din acel an, scrie The Guardian.

Rata căsătoriilor din China a scăzut rapid în ultimii 10 ani, de când a atins vârful în 2013, când aproape 13,5 milioane de cupluri s-au căsătorit, aproape dublu față de numărul de anul trecut. Anul trecut, populația Chinei s-a micșorat pentru prima dată în șase decenii, ceea ce a condus la avertismente că țara va îmbătrâni înainte de a se îmbogăți.

Marți, James Liang, un economist influent care este și fondatorul Trip.com, una dintre cele mai mari platforme de servicii de călătorie din lume, a publicat un articol despre „criza” natalității scăzute din China. Liang a cerut ca sistemul școlar din China să fie scurtat cu doi ani, ceea ce, printre alte beneficii economice, a susținut că le va oferi femeilor „câțiva ani în plus pentru a-și întemeia o familie și a avea copii”. Liang a susținut că acest lucru ar putea crește rata de fertilitate a Chinei cu până la 30%.
Sub conducerea lui Xi Jinping, care a preluat puterea în 2012, guvernul a promovat o agendă socială din ce în ce mai conservatoare, care încurajează femeile să se căsătorească tineri pentru a crește mai mulți copii.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

China și-a schimbat politica. Femeile pot avea până la trei copii

Dar între 2010 și 2020, vârsta medie a femeilor de a se căsători pentru prima dată a crescut de la 24 la aproape 29 de ani. În 2016, China și-a abandonat politica veche de decenii privind un singur copil și acum încurajează femeile să aibă până la trei copii. Autoritățile locale au introdus o serie de politici pentru a încuraja oamenii să aibă mai mulți copii, cum ar fi FIV gratuit și subvenții pentru al doilea și al treilea copil.

Guvernul vede căsniciile puternice ca bază pentru creșterea ratei fertilității. Unele provincii oferă acum concediu de căsătorie plătit de până la 30 de zile pentru tinerii căsătoriți. Cu toate acestea, tinerele cu studii superioare „consideră adesea căsătoria ca fiind o instituție patriarhală care opresează femeile”, a spus Yun Zhou, sociolog la Universitatea din Michigan.

Stimulentele nu au reușit să convingă o generație de tineri care se confruntă cu șomaj record în rândul tinerilor și provocări economice în contra. Datorită îmbătrânirii populației Chinei, există și mai puține persoane de vârstă căsătoribilă la care să aibă copii în fiecare an.

Datele au mai arătat că numărul divorțurilor a scăzut la 2,1 milioane în 2022, o ușoară scădere față de anul precedent. Rata divorțurilor din China a scăzut de la vârful din 2019. Acest lucru reflectă parțial faptul că există mai puține căsătorii. În 2021, guvernul a introdus, de asemenea, o lege controversată care obligă cuplurile să respecte o „perioadă de răcire” de 30 de zile înainte de despărțire, ceea ce părea să aibă efectul dorit în reducerea drastică a ratei divorțurilor.

Citește și: