Infertilitatea. Afecțiune a sistemului reproducător feminin sau masculin, incapacitatea de a obține o sarcină după 12 luni de sex neprotejat. De ce apare? La femei, poate fi cauzată de tulburări tubare, tulburări uterine, tulburări ale ovarelor, tulburări ale sistemului endocrin. La bărbați, poate fi cauzată de blocaje, tulburări hormonale, incapacitatea testiculară de a produce spermatozoizi, funcția și calitatea anormală a spermei.

Fumatul, alcoolul și obezitatea pot afecta și ele fertilitatea. Dar și expunerea la poluare și toxine poate duce la scăderea numărului de spermatozoizi și ovule și la o calitate slabă a acestora.

Se poate întâmpla, la unele cupluri infertile ca medicii să nu se găsească nicio cauză specifică. Să știi că evaluarea infertilității poate fi costisitoare și uneori implică proceduri… să le spunem incomode. Iar din păcate, nu există nicio garanție pentru eficiența anumitor proceduri sau tratamente. Pentru bărbați, se face o analiză a materialului seminal, o testare hormonală, o testare genetică, o biopsie testiculară, sau imagistică. Pentru femei, se face testarea ovulației, testarea rezervei ovariene, teste hormonale, teste imagistice.

Recomandări

CRĂCIUNUL ESTE DESPRE PACE
APUNE ERA TIKTOK?
SCHIMBĂRI LA HYUNDAI
FDA APROBĂ ZEPBOUND
CE E NATO FĂRĂ SUA?
FILIPINE IA TYPHON

Există tratamente, da, și depind de cauza infertilității, de durata problemei ce ține de infertilitate, de vârsta și de preferințele fiecăruia, desigur.

Inseminarea intrauterină. În timpul acestei proceduri, spermatozoizii sănătoși sunt plasați direct în uter în jurul momentului în care ovarul eliberează unul sau mai multe ovule. Poate fi coordonat cu ciclul sau cu medicamente pentru fertilitate.

Mai ai la îndemână și alte soluții: chirurgie, tehnologie de reproducere asistată, fertilizare in vitro, eclozare asistată, mamă surogat.

Dar tot la vorba bunicii se ajunge: când vrea Dumnezeu!