• Președintele american a primit acest rezultat nefericit al testului pentru coronavirus după ce luni de zile a minimalizat severitatea epidemiei care în Statele Unite a ucis mai mult de 207.000 de oameni, scrie The New York Times.
  • Acest anunț ar putea afecta viitorul campaniei electorale a președintelui Trump, dat fiind atitudinea sa anterioară față de gravitatea pandemiei, purtarea măștilor și sfaturile specialiștilor.
  • Chiar dacă rămâne asimptomatic, va trebui să se retragă din campania electorală și să rămână izolat la Casa Albă pentru o perioadă de timp încă nedeterminată.
  • Imaginea unui președinte infectat ar putea produce confuzie în rândul autorităților care încearcă să redeschidă sau să mențină deschise magazine și diferite alte locuri de muncă.

Dobnald Trump a declarat astăzi de dimineață că el și prima doamnă au primit rezultate pozitive la testul pentru coronavirus – un anunț care pecetluiește atmosfera de incertitudine și tensiune creată de pandemia care a ucis deja peste 207.000 de americani și a devastat economia.

Medicul președintelui a declarat că dl Trump se simte „bine” fără să precizeze dacă are simptome și a adăugat că președintele va rămâne izolat deocamdată la Casa Albă.

Trump a minimalizat luni de zile gravitatea virusului, iar joi seara, la o cină oficială, a spus chiar: „sfârșitul pandemiei este aproape”.

Recomandări

LASCONI INTRĂ ÎN TURUL 2
PARISUL LUMINAT
LE-O DĂM ÎN VOT!
CUVÂNTUL ZILEI
CINE ESTE CĂLIN GEORGESCU
CE SCRIE PRESA INTERNAȚIONALĂ

Acest anunț, cu doar 33 de zile înainte de alegerile din 3 noiembrie, ar putea afecta viitorul campaniei electorale a președintelui Trump. Chiar dacă Trump, în vârstă de 74 de ani, rămâne asimptomatic, va trebui să se retragă din campania electorală și să rămână izolat la Casa Albă pentru o perioadă de timp încă nedeterminată. Iar dacă se îmbolnăvește, nu este exclus chiar ca numele lui să fie retras de pe buletinele de vot.

Chiar dacă nu se va îmbolnăvi grav, faptul că a fost testat pozitiv ar putea avea efecte dezastruoase pentru capitalul său politic, având în vedere perioada îndelungată în care a subestimat gravitatea pandemiei, chiar și când virusul continua să facă ravagii în țară, omorând aproximativ 1.000 de americani în fiecare zi. El a prezis în mod repetat că virusul „va dispărea”, a afirmat că acesta este sub control și a insistat că țara se apropie de sfârșitul crizei. S-a exprimat disprețuitor la adresa oamenilor de știință, spunând că aceștia s-au înșelat în privința gravității situației.

Cu excepția câtorva ocazii, luni de zile președintele Trump a refuzat să poarte mască în public, punând la îndoială în mod repetat eficacitatea acestora și ironizându-l în acest timp pe contracandidatul său, Biden, pentru că acesta purta mască. În ultimele săptămâni, președintele a organizat multe evenimente de campanie, aglomerate, sfidând îndrumările de sănătate publică

Dat fiind că sondajele arată că majoritatea americanilor cred că Trump a gestionat greșit pandemia, rezultat său pozitiv la testul pentru coronavirus va submina efortul său de a deturna atenția publică de la tema pandemiei și de a orienta atenția alegătorilor asupra altor teme, precum violența din orașe, votul prin corespondență sau relația lui Biden cu liberalii.

Dincolo de campania electorală, imaginea unui președinte infectat ar putea produce dezorientare în rândul guvernatorilor și al proprietarilor de afaceri care încearcă să evalueze când și cum să redeschidă sau să mențină deschise magazine, școli, parcuri, plaje, restaurante și alte locuri de muncă. Până acum, dorind să stimuleze o aparență de normalitate înainte de alegeri, Trump a cerut ca școlile să se redeschidă și ca economia să își reia funcționarea completă.

Mai multe persoane din jurul președintelui Trump au fost infectate anterior cu virusul, cel mai recent consilierul său pentru securitate națională, Robert C. O’Brien, care s-a refăcut și a reveni la locul de muncă în august.

Printre cei infectați se numără Hope Hicks, un consilier apropiat al președintelui, Kimberly Guilfoyle, prietena fiului președintelui, secretarul de presă al vicepreședintelui Mike Pence, precum și câțiva agenți ai Serviciilor Secrete, angajați în cadrul campaniei electorale și un pușcaș marin în unitatea de elicoptere a președintelui.

În iulie, Herman Cain, un fost candidat republican la președinție și aliat politic al lui Trump, a murit de coronavirus, după ce a participat la un miting de campanie al președintelui.

Președintele Trump și-a exprimat în mod repetat încrederea în public cu privire la propria-i sănătate, declarând că nu este îngrijorat de expunerea sa la virus: „Sunt pe o scenă care este foarte departe și astfel eu nu sunt deloc vizat”, a spus el luna trecută, încercând să respingă grijile legate de mitingurile aglomerate.

Cine conduce SUA dacă Trump devine incapabil să își exercite funcția

Dacă Trump devine simptomatic, ar putea dura câteva săptămâni până își va reveni. Conform celui de-al 25-lea amendament, un președinte care devine incapabil să își exercite funcția din motive medicale are opțiunea de a transfera temporar puterea vicepreședintelui, putându-și revendica autoritatea ori de câte ori se consideră apt pentru exercitarea datoriei.

Conform Legii succesiunii prezidențiale, dacă atât președintele Trump, cât și vicepreședintele Pence nu ar putea fi activi, puterea ar fi preluată de Nancy Pelosi, președintele Camerei Reprezentanților a Statelor Unite ale Americii, al treilea om în stat.