• Ion Cristoiu: Problema în cazul acestor măsuri este că sunt câteva aspecte care le fac absurde din start.
  • Ion Cristoiu spune că fiecare dintre cele două partide a stabilit aceste măsuri cu ochii pe propriul electorat, şi PSD, şi PNL venind la guvernare pentru a folosi puterea în scop electoral.
  • Ion Cristoiu atrage atenţia că măsurile de reducere a numărului de posturi din aparatul bugetar nu sunt rezultatul unui audit.

„Problema în cazul acestor măsuri este că sunt câteva aspecte care le fac absurde din start. 1. Nu sunt urmarea unui program electoral. (…) Niciunul dintre cele două partide nu au avut în programul electoral această chestiune. Din acest punct de vedere vor avea o mare problemă în a fi acceptate de către electorat. 2. Nici PNL, nici PSD şi cu atât mai mult Marcel Ciolacu nu prezintă aceste măsuri ca necesare pentru sănătatea statului. Ele sunt prezentate în cea mai catastrofală formă politică: Ne cere UE, hai să ne strângem. Faptul că ei invocă UE arată că ei se tem electoral să-şi asume aceste măsuri. În momentul în care te temi să ţi le asumi, aplicarea lor va fi catastrofală. Pentru că fiecare partid va încerca să diminueze aşa-zisul impact al austerităţii. Observaţi că nici Ciucă, nici Ciolacu nu spune: Da, noi vrem să strângem cureaua”, a afirmat publicistul luni seara, la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, de la Aleph News.

Ion Cristoiu spune că fiecare dintre cele două partide a stabilit aceste măsuri cu ochii pe propriul electorat, şi PSD, şi PNL venind la guvernare pentru a folosi puterea în scop electoral.

„Prima slăbiciune a acestor măsuri este faptul că PSD şi PNL au ajuns la putere nu ca să guverneze, ci ca să se bată. Şi va fi unul dintre momentele tragice postdecembriste pentru că unul dintre partide trebuia să rămână în opoziţie. Ori PSD, ori PNL. Ele au venit însă la putere ca să folosească guvernarea pentru campania electorală. Va fi un dezastru. E ring de box. Cele două partide şi-au prezentat public propunerile. Normal era să nu şi le prezinte niciunul. (…) Fiecare dintre ei a făcut aceste propuneri cu ochiul la electorat. Tot ce s-a întâmplat până acum arată că ei nu guvernează. Ambele partide au acceptat în mod iresponsabil să guverneze pentru că este singura modalitate de a se bate. Guvernarea este ring.(…) PNL şi PSD sunt două forţe care domină ţara şi local, şi administrativ, care se bat. Efectele s-au văzut în această chestiune”, a explicat publicistul.

Recomandări

NEGOCIERI APROAPE GATA
SUSPECTUL E ARESTAT
AVION DOBORÂT ÎN MARE
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

Ion Cristoiu atrage atenţia că măsurile de reducere a numărului de posturi din aparatul bugetar nu sunt rezultatul unui audit, motiv pentru care, până la transpunerea lor într-un act normativ, multe funcţii vor fi păstrate sub o formă sau alta deoarece nu au nicio treabă cu competenţa, ci cu cumetriile.

„Numirile în funcţii nu au nicio treabă cu competenţa, ci au legătură cu cumetriile. Aici aplicarea deciziei de reducere a posturilor va fi o nebunie pentru că din secretarii de stat pe care trebuie să îi dea afară PNL trei sferturi din ei sunt cumetri. Măsurile pe hârtie par interesante, dar în realitate (…) Trebuie să ajungă într-o ordonanţă de urgenţă. Până atunci o să vedeţi că trei sferturi din ele sunt mermelite. Încep presiunile. Aceste măsuri nu se referă la gâşte, ci la oameni, care pun mâna pe telefon şi sună pe ăla, pe ăla. (…) Nu au ajuns acolo prin concurs, ci numiţi politic. (…) Las la o parte câtă mâncătorie va fi. E vorba de funcţii foarte importante. Principala slăbiciune a reducerii posturilor este că nu e rezultatul unui audit”, a subliniat publicistul.

Ion Cristoiu mai spune că pentru o evaluare reală a risipei de bani publici ar trebui verificat fiecare minister şi redusă dependenţa instituţiilor guvernamentale şi a administraţiei locale de bugetul central.

„În absenţa unui audit nu ştii care sunt efectele nedorite. Poate că nu mai merge. (…) Trebuie dat afară 30%. Cine îm spune mie că nu era nevoie de unul dat afară? Asta este problema. Auditul. Trebuie să iau minister cu minister şi să văd unde se risipeşte. (…) Problema este că în România sunt cheltuieli nesăbuite. (…) Nu s-a făcut nimic până acum pentru că nu a cerut Bruxelles-ul. Nici Ciucă, nici Iohannis nu sunt nişte tipi dispuşi să rişte, să facă reforme chiar dacă pierd alegerile. Eu nu cred că românii nu ar putea fi convinşi dacă vii cu argumente.(…) Trebuie schimbată şi concepţia de a cere totul de la stat. Nu am văzut minister să spună că dă bani la rectificare. Toţi cer (…) La primării, la fel. Toţi vor bani de la guvern. Adevăraţii primari duc o bătălie pentru a aduce investiţii”, a mai spus publicistul.