De mii de ani, se spunea că o femeie la bordul unei nave poartă ghinion. Vremurile schimbă însă până și superstițiile marinărești: azi ți-o prezint pe doamna amiral Lisa Franchetti.
Născută în 1964 în statul New York, studiază jurnalismul și istoria în Illinois. În timpul liber, se înscrie în programul de antrenament pentru ofițeri navali de rezervă. Încântată de experiență, urmează apoi Naval War College din Newport și obține și un masterat în managemant organizațional la Universitatea din Phoenix. Devenită ofițer de marină, servește pe diverse nave de război, diversificând sarcinile profesionale și urcând în grad, de la ofițer auxiliar la comandant de vas, apoi de escadră. La țărm, avansează de la asistenta vice-comandantului operațiunilor navale din Flota Atlantică, până la asistenta militară a ministrului Marinei. În 30 ani, Franchetti a comandat nave în Coreea, două grupuri aeronavale de atac, apoi a fost comandantul Flotei a 6-a din Mediterană. Istoria reține că a ordonat lansarea de misile Tomahawk asupra ISIS în Siria, eu prefer să mă gândesc la sentimentele napolitanilor: la un secol după marea lor emigrație spre Lumea Nouă, flota americană din port are un comandant pe nume Franchetti! În 2020, Lisa revine la Washington ca vice-comandant al operațiunilor navale, cu gradul de amiral. În iulie 2023, Joe Biden o numește șefa operațiunilor navale SUA, prima femeie în acest post și prima femeie în Joint Chiefs of Staff.
Azi, când tensiunile cresc în Marea Neagră, strâmtoarea Taiwan și peninsula coreeană, o femeie conduce cea mai puternică marină din lume. E pricepută, dedicată și cu experiență de luptă, la fel ca un bărbat. Dincolo de o performanță feministă, văd aici și o fărâmă suplimentară de siguranță, fiindcă mâna de pe butoanele care pot declanșa sfârșitul lumii e una care cunoaște prețul vieții: Lisa Franchetti e amiral, dar e și mamă.
Advertisment