• Taxele pentru bagajele de mână ale companiilor aeriene ar putea fi în curând interzise.
  • Curtea Europeană de Justiție a pronunțat o decizie în acest sens încă din 2014. Un vot oficial privind adoptarea rezoluției va avea loc în Parlamentul European luna aceasta.
  • De asemenea, UE îndeamnă companiile aeriene să fie mai deschise cu pasagerii atunci când oferă informații despre costurile suplimentare, cum ar fi taxele pentru alocarea locurilor și orarul zborului.

Taxele pentru bagajele de mână ale companiilor aeriene ar putea fi în curând interzise. Comisia pentru petiții a Parlamentului European a adoptat în unanimitate o rezoluție care solicită companiilor aeriene să garanteze că pasagerii își pot transporta gratuit bagajele de mână.

Curtea Europeană de Justiție a pronunțat o decizie în acest sens  încă din 2014. Un vot oficial privind adoptarea rezoluției va avea loc în Parlamentul European luna aceasta.

Recomandări

ALERTĂ ÎN NORVEGIA
IOHANNIS VREA ÎN SENAT
ISRAELUL DEPĂȘEȘTE LINIA ROȘIE
BANII VIN, BANII PLEACĂ!
CUM TE INFLUENȚEAZĂ POLITICA
UE AJUTĂ DUPĂ INUNDAȚII

Curtea Europeană de Justiție a decis, în urma cu aproape 10 ani, că bagajele de mână care respectă cerințele „rezonabile” privind dimensiunea și greutatea reprezintă o parte esențială a călătoriilor cu avionul. Instanța a stabilit că pasagerii nu ar trebui să plătească în plus pentru bagajele de mână, dar decizia nu a fost niciodată pusă în aplicare.

Noua rezoluție recomandă aplicarea acestei hotărâri pentru a elimina taxele suplimentare pentru bagajele de mână. De asemenea, se dorește clarificarea, pentru pasageri, a ceea ce înseamnă exact o dimensiune și o greutate „rezonabile” care pot varia mult de la o companie aeriană la alta.

De asemenea, UE îndeamnă companiile aeriene să fie mai deschise cu pasagerii atunci când oferă informații despre costurile suplimentare, cum ar fi taxele pentru alocarea locurilor și orarul zborului. Companiile aeriene au politici incoerente, provocând confuzie printre pasageri și informaţii neclare care ar putea însemna taxe ascunse pentru bagajele de mână la cumpărarea biletului.

La începutul acestui an, Ministerul spaniol al Consumatorilor a lansat o investigație asupra mai multor companii aeriene low-cost cu privire la taxele pentru bagajele de mână. Acesta a precizat că prin separarea acestor taxe de prețul biletelor, transportatorii puteau oferi prețuri competitive care nu reflectau costul total plătit de pasageri.

Există, de asemenea, îngrijorarea că motoarele de căutare ar putea oferi un avantaj incorect companiilor aeriene care fac publicitate pentru aceste tarife foarte mici.

„Statele membre continuă să permită companiilor aeriene să se joace cu prețurile și să înșele călătorii. Acest lucru trebuie să înceteze”, spune europarlamentarul spaniol Jordi Căñas.

Citește și: