• Câștigătorul premiului Nobel pentru Pace va fi anunțat azi
  • OMS, Greta Thunberg și premierul Noii Zeelande sunt între favoriți
  • Trump spune că el ar trebuie să primească acest vestigios premiu

Comitetul Premiului Nobel pentru Pace va anunța azi câștigătorul a ceea ce este considerat cel mai prestigios premiu din lume. Este un an caracterizat de o pandemie globală și de o revoltă socială și economică fără precedent, scrie Time.

Dintr-o listă secretă de 318 candidați pentru acest renumit premiu, există totuși câțiva favoriți, notează jurnaliștii de la Time.

Organizația Mondială a Sănătății

COVID-19 a dominat agenda publică și dezbaterile politice din 2020. A schimbat modul în care majoritatea dintre noi călătorim, lucrăm și interacționăm. Așadar, nu este surprinzător faptul că Organizația Mondială a Sănătății (OMS) este favorită pentru Premiul Nobel pentru Pace. OMS a fost în centrul crizei cauzată de coronavirus; de la declararea pandemiei, în 11 martie, până la stabilirea de recomandări privind sănătatea publică, și chiar la consolidarea capacității de reacție în fața virusului a țărilor care s-au dovedit vulnerabile în lupta cu boala.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Greta Thunberg

Adolescenta de origine suedeză Greta Thunberg a câștigat, în 2019, un premiu supranumit „Nobel alternativ”, pentru munca de activist împotriva schimbărilor climatice. În 2020, casele de pariuri au inclus-o din nou pe Thunberg printre cei considerați susceptibili de a câștiga un premiu Nobel.

În aprilie, ea a lansat o campanie pentru a sprijini UNICEF în protejarea tinerilor în timpul pandemiei. Thunberg a susținut în mod constant că schimbările climatice și COVID-19 ar trebui combătute simultan.

Sursa: Profimedia

Jacinda Ardern

În timp ce dezbaterea prezidențială a SUA dintre Donald Trump și Joe Biden a fost marcată de insulte și întreruperi, în Noua Zeelandă, cea mai tânără femeie premier din lume, Jacinda Ardern, a avut dezbateri politice solide cu liderul opoziției Judith Collins.

Presa a numit cele două dezbateri aproape simultane un „contrast de stiluri”. Dar Ardern și-a câștigat aprecierea pentru modul în care a condus țara. Răspunsul ei puternic, dar empatic, la masacrul din Christchurch din Noua Zeelandă a adus-o pe lista pentru Nobelul din 2019, iar Ardern se află din nou printre favoriți și în 2020. Modul de acțiune rapid al primului ministru în cazul crizei COVID-19 a ajutat Noua Zeelandă să fie țara cu cele mai puține decese din lume.

Sursa: Profimedia

Donald Trump

Președintele american Donald Trump a spus de mai multe ori că este merită să câștige Premiul Nobel pentru Pace. La un miting din ianuarie 2020 organizat la Toledo, Ohio, el a spus participanților că premiul din 2019 acordat lui Abiy Ahmed ar fi trebuit să-i revină, de fapt, lui. În 2018, Trump a spus că merită premiul pentru eforturile sale de a-l convinge pe liderul nord-coreean Kim Jong Un să renunțe la armele nucleare.

Sursa: Profimedia

Loujain al-Hathloul

Loujain al-Hathloul este o activistă pentru drepturile femeilor. Ea a fost arestată de mai multe ori după ce ar fi sfidat regimul saudit care nu permite femeilor să conducă mașini. De asemenea, în mai 2018 ea a ajuns în închisoare, alături de alte activiste, sub acuzația că încearcă să destabilizeze regatul saudit. În 2015, ea s-a aflat în Top 3 Cele mai influente femei arabe.

Sursa: Reuters

Premiul Nobel pentru Pace a fost înființat, alături de premiile pentru literatură, fizică, chimie, medicină și psihologie și științele economice, de Alfred Nobel în 1895.

Anul trecut, premiul pentru pace a fost acordat premierului etiopian Abiy Ahmed Ali, pentru meritul de a fi încheiat un conflict care dura de 20 de între între Etiopia și Eritreea.