• Preşedintele israelian Isaac Herzog a declarat că ar putea fi nevoie ca o „forţă foarte puternică” să rămână în Gaza în viitorul apropiat
  • Măsura este necesară pentru a împiedica revenirea grupului militant Hamas după război, însă preşedintele american Joe Biden a avertizat că ocuparea Gaza ar fi „o mare greşeală”.

Preşedintele israelian Isaac Herzog a declarat că ar putea fi nevoie ca o „forţă foarte puternică” să rămână în Gaza în viitorul apropiat pentru a împiedica revenirea grupului militant Hamas după război, însă preşedintele american Joe Biden a avertizat că ocuparea Gaza ar fi „o mare greşeală”.

„Dacă ne retragem, atunci cine va prelua controlul? Nu putem lăsa un vid. Trebuie să ne gândim care va fi mecanismul; sunt multe idei care sunt puse în discuţie”, a declarat Herzog într-un interviu acordat FT publicat joi.

„Dar nimeni nu va dori să transforme din nou acest loc, Gaza, într-o bază teroristă”, a adăugat el.

Recomandări

INUNDAȚIILE FAC RAVAGII ÎN BRAZILIA
APPLE ÎȘI CERE SCUZE
SHAKIRA SCAPĂ DE PROCES
CA ÎNTRE PRIME DOAMNE
EFECTUL „SWIFT” BATE JOCURILE OLIMPICE
ANGELINA JOLIE, ACUZATĂ CĂ I-A ÎNDEPĂRTAT PE COPII DE BRAD PITT

Herzog a declarat pentru FT că guvernul israelian discută multe idei despre modul în care va fi condusă Gaza după ce se va încheia războiul şi a adăugat că a presupus că Statele Unite şi „vecinii noştri din regiune” vor avea o anumită implicare în ordinea post-conflict.

Biden a declarat miercuri că i-a spus clar premierului israelian Benjamin Netanyahu că o soluţie cu două state este singura cale de a rezolva conflictul israeliano-palestinian şi că ocuparea Gaza ar fi „o mare greşeală”.

Autoritatea Palestiniană, care exercită o autonomie limitată în unele părţi din Cisiordania, afirmă că Gaza, unde Hamas conduce din 2007, este parte integrantă pentru un viitor stat palestinian.

Israelul şi-a luat angajamentul să distrugă Hamas, dar nu a prezentat un plan pentru a stabili cine va guverna Gaza după război. Netanyahu a declarat că Israelul va trebui să menţină responsabilitatea generală de securitate în Gaza pentru o perioadă nedeterminată.