- Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski , a sancţionat 37 de grupuri ruseşti şi 108 persoane, inclusiv un fost prim-ministru şi un fost ministru al educaţiei.
- El spune că urmăreşte să combată răpirile de copii din Ucraina în timpul războiului şi alte „terori ruseşti”, potrivit Reuters.
„Intensificăm presiunea statului nostru asupra lor şi fiecare dintre ei trebuie să fie tras la răspundere pentru ceea ce a făcut”, a declarat preşedintele Ucrainei într-un discurs, sâmbătă noapte, după ce au fost emise decretele corespunzătoare cu semnătura sa.
Advertisment
Zelenski nu a asociat persoane sau grupuri specifice cu anumite fapte rele. Decretele arătau o gamă de sancţiuni de 10 ani împotriva persoanelor fizice şi sancţiuni de cinci ani împotriva unor organizaţii non-profit, inclusiv unul numit în engleză „Fundaţia Rusă pentru Copii”.
Zelenski a declarat în discursul său că lista includea „cei implicaţi în răpirea şi deportarea copiilor ucraineni de pe teritoriul ocupat” şi persoane care „în diferite moduri întreţin teroarea rusă împotriva Ucrainei”.
Recomandări
Unele dintre persoanele sancţionate recent, printre care se numără multe persoane cu cetăţenie rusă, fuseseră pedepsite anterior cu sancţiuni separate sau similare.
Printre acestea se numără Dmytro Tabachnyk, fost ministru al educaţiei şi ştiinţei, căruia i-a fost retrasă cetăţenia ucraineană în februarie, şi fostul prim-ministru Mykola Azarov.
Împreună cu fostul preşedinte Viktor Ianukovici, lui Azarov i-au fost îngheţate anterior activele şi proprietăţile, printre alte sancţiuni.
Cei doi bărbaţi au fugit din Ucraina în Rusia în 2014, după reprimarea protestelor de stradă care au ucis peste 100 de manifestanţi la Kiev.
Printre alte persoane sancţionate sâmbătă se numără Serghei Aksyonov, şeful instalat de Rusia în Crimeea, şi Leonid Pasechnik, pe care Putin l-a numit şef al Luhansk, regiunea din estul Ucrainei anexată de Rusia în 2022.
Grupurile ruseşti sancţionate au inclus mai multe grupuri ale căror nume sau site-uri web indică faptul că operează cu copii.
Unul dintre grupurile sancţionate se numea Kvartal Lui, ceea ce corespunde unei organizaţii cu un site web care spune că fondatoarea sa este comisarul pentru drepturile copiilor, Maria Lvova-Belova, ea însăşi sancţionată de Kiev în octombrie 2022.
Curtea Penală Internaţională de la Haga a emis luna aceasta un mandat de arestare împotriva lui Lvova-Belova, alături cu preşedintele Vladimir Putin, acuzându-i de crima de război pentru deportarevde copii din Ucraina.
Kievul spune că aproximativ 20.000 de copii au fost mutaţi în Rusia sau pe teritoriul controlat de Rusia fără consimţământul familiei sau al tutorilor, ceea ce, potrivit acestuia, reprezintă o crimă de război care corespunde definiţiei de genocid din Tratatul ONU.
Universitatea Yale a publicat, joi, o cercetare potrivit căreia peste 2.400 de copii cu vârste cuprinse între şase şi 17 ani au fost, de asemenea, duşi în 13 centre din Belarus, ţară aliată a Rusiei.
Raportul, realizat de un grup care primeşte finanţare din partea Departamentului de Stat al SUA, a afirmat că transporturile prin teritoriul rusesc către vecinul său vestic au fost „în cele din urmă coordonate” între Putin şi liderul belarus Alexander Lukaşenko.
Decretele lui Zelenski au confirmat o decizie a Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare de a emite sancţiuni, inclusiv blocarea activelor, a comerţului, a tranzitului, a leasingului, a scoaterii de capital, a achiziţiilor de terenuri şi a altor activităţi financiare şi economice.
Partenerii noștri