Acționând pentru una dintre cele mai mari bănci din România, avocații STOICA & Asociații au câștigat un litigiu complex privind anularea ipotecii constituite de un grup infracțional organizat în scopul de a frauda banca. Astfel, în perioada 2005-2012, un număr de 59 de persoane au acționat prin intermediul a peste 40 de societăți, majoritatea de tip „fantomă”, obținând, în mod fraudulos, numeroase credite sau leasing-uri pentru mașini de lux de la 10 dintre cele mai mari instituții financiare de pe piața din România. Valoarea prejudiciului total creat tuturor instituțiilor financiare fraudate a fost în cuantum de aproximativ 20.000.000 EUR.
Advertisment
După un proces penal ce a durat peste 10 ani, instanța penală a confirmat această fraudă uriașă, dar a dispus și ”desființarea” mai multor contracte de credit, printre care și cele încheiate de client. De această soluție a încercat să profite una dintre societățile participante la schema infracțională, ce garantase cu o ipotecă imobiliară unul din împrumuturile frauduloase. Invocând caracterul accesoriu al ipotecii față de contractul de credit ”desființat” de instanța penală, societatea a solicitat instanțelor civile anularea contractului de ipotecă. Dacă această cerere ar fi fost admisă, banca ar fi rămas nu numai cu banii luați prin fraudele constatate penal, dar și fără posibilitatea de a executa silit ipoteca, pentru a-și recupera măcar o parte din pagubă.
În prima fază procesuală, Tribunalul Călărași a admis cererea, dând câștig de cauză societății reclamante. Preluând cauza în apel, avocații STOICA & Asociații au întors această soluție injustă, Curtea de Apel București menținând ipoteca băncii. Soluția a fost recent confirmată prin respingerea recursului de către Înalta Curte de Casație și Justiție.
Recomandări
Echipa de avocați STOICA & Asociații a fost formată din Dragoș Bogdan (Managing Partner), Mihai Stănescu (Managing Associate) și Cornelia Deaconescu (Senior Associate).
Dragoș Bogdan: „Miza acestui litigiu a fost foarte mare, cu implicații economice și juridice, atât pentru client, cât și în plan jurisprudențial. În plan economic, anularea respectivului contract de ipotecă ar fi putut genera consecințe dezastruoase, nu doar pentru client, ci și pentru celelalte instituții financiare păgubite, declanșând o întreagă avalanșă de proceduri judiciare pentru anularea tuturor ipotecilor folosite în cadrul schemei infracționale. Din perspectivă juridică, speța este deosebit de interesantă pentru că, făcând aplicarea corectă a unor principii de drept civil pur, dar și a jurisprudenței CEDO relevante, judecătorii Curții de Apel București au tranșat două chestiuni esențiale pentru aceste tip de cauze cu care se confruntă sistemul bancar.
Astfel, pe de o parte, decizia instanței civile de a citi în hotărârea penală sensul corect al instituției desființării contractului doar ca înscris, iar nu ca act juridic, merită subliniată pentru caracterul său just și foarte bine argumentat, mai ales în contextul în care jurisprudența penală încă nu este suficient de coerentă și de consolidată în această privință.
Pe de altă parte, Curtea de Apel București a decis că principiul anulării actului juridic subsecvent – contractul de ipotecă – ca urmare a anulării actului principal (contractul de credit) nu se putea aplica, el fiind blocat atât de aplicarea răspunderii civile delictuale cât și a jurisprudenței CEDO privind protecția proprietății. Această reușită importantă se datorează și oamenilor extraordinari din echipa juridică a clientului, împreună cu care am stabilit în cele mai mici detalii întreaga strategie procesuală.”
Constituită în anul 1995, Societatea Civilă de Avocați STOICA & Asociații a câștigat recunoaștere națională şi internațională în lumea dreptului şi a mediului de afaceri, prin întreaga sa activitate de asistență juridică şi de reprezentare a unui portofoliu vast de clienți. De la înființare și până în prezent, avocații din cadrul STOICA & Asociații au făcut dovada că sunt o echipă puternică, întemeiată pe respectarea principiilor sale: Fidelitas, Integritas, Fortitudo. STOICA & Asociații a dobândit o excelentă reputație națională şi internațională. Performanțele sale profesionale sunt recunoscute ca atare în cele mai importante ghiduri juridice: Chambers Europe, Legal 500, WTR 1000, IAM Patent 1000.
Partenerii noștri