• Sonda spațială Voyager 1 a NASA a avut o defecțiune informatică care a provocat o mică întrerupere a comunicării între sonda veche de 46 de ani și echipa de pe Pământ.
  • Voyager 1 este în prezent cea mai îndepărtată sondă spațială de Pământ, la o distanță de aproximativ 24 de miliarde de kilometri.
  • Ultima dată când Voyager 1 s-a confruntat cu o problemă similară, dar nu identică, la sistemul de date de zbor a fost în 1981.

Sonda spațială Voyager 1 a NASA a avut o defecțiune informatică care a provocat o mică întrerupere a comunicării între sonda veche de 46 de ani și echipa de pe Pământ, scrie CNN.

Inginerii încearcă în prezent să rezolve problema, în timp ce nava spațială explorează un teritoriu cosmic neexplorat de-a lungul marginilor exterioare ale sistemului solar.

Voyager 1 este în prezent cea mai îndepărtată sondă spațială de Pământ, la o distanță de aproximativ 24 de miliarde de kilometri, în timp ce nava sa geamănă Voyager 2 a călătorit mai mult de 20 de miliarde de kilometri de planeta noastră. Ambele se află în spațiul interstelar și sunt singurele nave spațiale care au operat vreodată dincolo de heliosferă, bula de câmpuri magnetice și particule a Soarelui care se extinde mult dincolo de orbita lui Pluto.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS

Proiectate inițial pentru a dura cinci ani, sondele Voyager sunt cele mai longevive două nave spațiale din istorie. Durata lor de viață excepțional de lungă înseamnă că ambele nave spațiale au oferit informații suplimentare despre sistemul nostru solar și dincolo de acesta, după ce și-au atins obiectivele preliminare de a trece pe lângă Jupiter, Saturn, Uranus și Neptun cu zeci de ani în urmă.

Voyager 1 are trei computere la bord, inclusiv un sistem de date de zbor care colectează informații de la instrumentele științifice ale navei spațiale și le combină cu date tehnice care reflectă starea actuală de sănătate a lui Voyager 1. Centrul de control al misiunii de pe Pământ primește aceste date în cod binar, sau o serie de unu și zero.

Însă sistemul de date de zbor al Voyager 1 pare acum blocat pe „auto-repeat”, într-un scenariu care amintește de filmul „Groundhog Day”.

Ultima dată când Voyager 1 s-a confruntat cu o problemă similară, dar nu identică, la sistemul de date de zbor a fost în 1981, iar problema actuală nu pare să aibă legătură cu alte defecțiuni pe care nava spațială le-a avut în ultimii ani.

Citește și