• Ion Creangă este scriitorul clasic pe care îl legi de povestirea copilăriei.
  • Cunoscut și ca prieten al lui Mihai Eminescu, Ion Creangă s-a născut în 1837.
  • Case memoriale Ion Creangă găsești la Humulești (Neamț) și la Iași.

De întâi martie legi și povestea lui Ion Creangă. Scriitorul clasic te-a chinuit la școală. Autorul amintirilor poate încă mai ai timp să îl descoperi.


De ce m-ar mai interesa astăzi Creangă?

În primul rând pentru că este unul dintre puținii scriitori din România pe care ai putea să îi înțelegi drept antisistem. Eroii lui se descurcă destul de prost cu ce li se spune că trebuie să facă și învață pe pielea lor încotro să își caute rostul. Dacă ai păstrat amintirea senzațiilor pe care ți le trezea studiul ”Amintirilor din copilărie” în școală, cu siguranță, îți amintești cât de departe de limbajele standard era forma frazei din cărțile lui Creangă. Și astăzi, când înveți să te bucuri de formulările (printre cele mai complicate din literatura română) sale, rămâi cu satisfacția descoperiri unei întregi lumi pe care cartografierea oficială încă o descoperă.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Care e timpul lui Ion Creangă

Pentru că școala îl leagă de copilărie poate că ai crezut și tu multă vreme că este vorba despre un scriitor pentru copii. Dar tocmai nedumerirea care îți rămânea atunci când se încheia transpunerea în piesă de teatru pentru copii a amintirilor și reveneai la carte este ceea ce ar trebui să îți arate că mai ai câte ceva de căutat aici. Și nu e vorba doar de ”Povestea poveștilor” cu glumele sexuale și toat ce îți imaginai cu greu în povești. Ci mai ales despre modul în care un scriitor reușește să învețe să se bucure în scris, deci în forma citită pentru tine, de ce poate face limba română din realitate. De data aceasta în sensul bun. Complicat, poate, dar bun. Iar faptul că una dintre știrile anului trecut în România a fost legată de dezbaterea privind renovarea casei memoriale Ion Creangă de la Iași îți arată că încă mai învățăm cum putem să răspundem personalităților clasice.

Citește și: