- În spitalele din Madrid, 18% din paturi sunt ocupate de pacienţi COVID
- 50% din cazurile noi de COVID-19 din Spania sunt asimptomatice
- César Carballo, medic la un spital din Madrid, explică lockdown-ul inteligent.
Medicul Cesar Carballo de la secția de Urgenţe a spitalului din Madrid este unul dintre medicii care cred că lockdown-ul este inevitabil, dar că trebuie făcut în mod inteligent şi pe perioade scurte.
Advertisment
Mai mult, recomandă masca mai degrabă în casa decât pe stradă şi deschiderea teraselor pe timpul iernii.
„Probabil că lockdownul inteligent este total opus: deschidem spaţiile publice, scoatem restaurantele pe terasă, cum se vede şi în alte ţări din lume. Când mergi iarna, în Germania sau în Danemarca şi rămâi surprins să vezi lumea la terase la zero grade. Probabil că anul acesta, iarna trebuie să fie ceva diferit şi să scoatem activitatea la terase şi să stimulăm telemunca.
Recomandări
Cred că noi spaniolii suntem ţara care respectă cel mai bine regula măştilor. Din nefericire, atunci când intrăm în case o dăm jos şi acolo apar problemele”, spune César Carballo, medic Spitalul Ramón y Cajal Madrid.
Focarele de infecție cu COVID-19 pot fi detectate cu ajutorul Google Maps și analiza apelor uzate
Medicii propun autorităţilor să apeleze şi la datele oferite de Google Maps despre circulaţia rutieră şi să ia urma virusului din apele uzate.
Metoda aceasta se foloseşte deja la Madrid şi ajută la depistarea focarelor pe străzi sau pe cartiere.
„Ceea ce facem în toate aceste bazine este să luam probe săptămânal. Unde vedem prezenţa ridicată a virusului se intensifică testările”, spune Antonio Lastra, inginer Canal Isabel II.
Madridul a făcut până acum aproape 6000 de analize şi a descoperit o legătură clară între apele uzate şi viitoarele focare de COVID.
„Observăm că există o legătură foarte puternică între probele care atestă prezenţa coronavirusului şi apariţia cazurilor de COVID, dar şi numărul de internări. Se pot prezice infectările înaintea internărilor cu 24 – 48 de ore”, a declarat Antonio Zapatero, vice-consilier de Sănătate Madrid.
Spania: Peste 15.000 de cazuri noi de COVID, vineri
Spania a raportat vineri peste 15.000 de cazuri noi de COVID, un record de la începutul pandemiei. Valul doi de îmbolnăviri continuă să crească, în ciuda celor mai drastice măsuri sanitare din Europa.
Mai mulți medici cred că restricțiile de circulație nu sunt suficiente pentru controlarea focarelor. Așa că propun o nouă strategie.
Aproape toate statale europene, cel puțin, adoptă strategia de a limita libertatea de circulație și reduc orarul restaurantelor și din comerț. Rezultatul nu este satisfăcător pentru un grup de medici spanioli de la spitalele din Madrid.
Ei au constituit un grup de experți, neoficial, și sunt pe punctul de a lansa o strategie care ar trebui să aibă mai mult succes dacă autoritățile o vor lua în seamă.
Propun un „lockdown” inteligent
Acești medici vorbesc de înlocuirea restricților cu un „lockdown” inteligent, pe zone concrete și pe un timp cât mai scurt. Tot ei spun că masca este mult mai eficientă dacă se poartă în casă, în timpul reuniunilor de familie, mai mult decât pe stradă, unde contaminarea este aproape inexistentă.
Medicii propun să se promoveze și o activitate la terase, mai degrabă, decât în interiorul restaurantelor, chiar și pe timpul iernii, la fel cum se întâmplă în țările nordice. Mai propun și analizarea apelor uzate, în care se pot depista anticipat focare Covid, dar și folosirea datelor oferite de Google Maps.
Madridul a adoptat metoda de analizarea apelor reziduale
Este o metodă relativ nouă în această pandemie. Regiunea Madrid o testează deja de trei luni și jumătate și s-au făcut 3.700 de teste pe ape uzate.
Tehnicienii au reușit să creeze un grafic pe baza probelor prelevate din aproape 300 de stații de depurare din captiala Spaniei și spun că se pot depista focarele de Covid pe o stradă sau într-un cartier, cu 24 sau 48 de ore înainte.
Au reușit să facă acest sistem de control după ce au comparat datele culese în această perioadă, din apele uzate, cu cifrele spitalizărilor și cu focarele depistate în ultimele luni. Autoritățile iberice spun că această metodă este mai eficientă decât testarea masivă.
De ce au crescut cazurile în Spania
Revista medicală The Lancet a notat că Spania a ridicat restricțiile prea repede și că această relaxare nu a fost acompaniată de măsuri de prevenire, prin anchete epidemiologice serioase.
Medicii din Spania denunță lipsa epidemiologilor care ar fi putut controla acele câteva sute de cazuri pe zi din iunie și despre ajutorul cerut al armatei, pentru a face asta acum. Focarele depășesc, astfel, capacitatea sistemului de control și împing Spania spre un nou lockdown.
Partenerii noștri