• Am trăit degeaba 17 ani în Uniunea Europeană? Un sfert dintre Romani așa consideră. Nu mai vor sa auda de Ursula si Comisia Europeana – sa iesim si noi cum au iesit britanicii.
  • Si daca tot nu mai vrem in UE, sa ne uitam spre Moldoveni. De la Iași la Chișinău cu viteza luminii – avem portal prin care ne vedem si vorbim cu prietenii de peste Prut direct din mijlocul orasului.
  • Si… Clujeanul care a devenit oficial femeie. A cerut in instanta schimbarea de sex si judecatorii i-au dat dreptate. Acum e clujeanca.
  • Mai crede cineva în pacea de care vorbește Putin? La parada militară prin care rușii sărbătoresc Ziua Victoriei, Putin a vorbit din nou de arme nucleare – e gata să le folosească dacă el consideră că Rusia e amenințată în vreun fel.
  • Ministra de la justiție, Alina Gorghiu a ajuns cu probleme la ORTOPEDIE! Nu și-a rupt niciun picior, are „fractură” doar la limba română – a încurcat dicționarul ORTO-EPIC cu cel ORTOPEDIC!
  • Si… Abonatul apelat are frică de apel. Daca e mai tanar decat tine, mai bine-i scrii, să nu-l stesezi.
  • Încă un lot din Autostrada Unirii A8, cea care va lega Transilvania de Moldova, a fost scos la licitație pentru proiectare și execuție. Este vorba de un tronson de aproximimativ 20 de kilometri, prin zonă montană. proiectul prevede 7 tuneluri și 46 xe poduri, pasaje și viaducte. Valoarea estimată a contractului este de aproape 4 miliarde de lei, iar execuția va dura 4 ani.
  • Primăvara asta, totuși… e cam capricioasă! Nici nu apucăm bine să ne bucurăm de temperaturi ca de vară, ca vin peste noi codurile de ploi și inundatții. Acum cele mai expuse zone din țară sunt Transivlania, Banat, Crișana si zona Olteniei, cu atenționare de viituri pe râurile din aceste zone. Codul galben este emis până mâine dimineață.
  • Walt Disney şi Warner Bros Discovery se unesc și vor oferi la vară, clienților din SUA pachete comune – o combinație între Disney plus, Hulu și Max. Giganții media au luat decizia pentru că se simt amenințați de rivalii lor, Netflix și Amazon Prime. Clienții nu știu momentan cât va costa abonamentul – pachetele vor fi cu sau fără reclame.
  • Românii care s-au îndrăgostit de Mărgelatu așteaptă un final fericit la drama prin care trece acum Florin Piersic. Actorul a fost transferat de dimineață în stare gravă la spitalul Foișor. Inițial FLorin Piersic a fost operat la genunchi la Spitalul Militar din CLuj, a fost transferat apoi la Institutul Inimii tot din Cluj, apoi a ajuns la București, la Institutul Matei Balș cu un avion SMURD.
  • Nici Apple nu scapă de furia artiștilor care s-au luat de compania lui Tim Cook din cauza reclamei de la noile tablete IPad. Apple zdrobește în reclamă mai multe ustensile folosite de artiști și susține că IPad le poate înlocui pe toate. Artiștii se simt în pericol – le e frica să nu fie înlocuiți de tehnologie.
  • Neuralink-ul lui Musk a lansat primul raport oficial despre cum îi merge primului om care are în cap un cip. Nolan folosește cipul lui Musk ca să se joace pe calculator sau consolă, să navighează pe internet sau să facă transmiuni live. Neuralink spune că înainte de operație Nolan avea acees la tehnologie doar cu o tabletă și un PEN pe care îl ținea în gură.
  • Chinezii s-au trezit liberi peste noapte – nu complet, dar măcar au acces la WhatsApp care e interzis în China. Utilizatorii care se conectau pe WhatsApp prin VPN. ca să păcălească rețeaua. și-au dat seama că acum pot să o facă pur și simplu. Totuși, nu e clar dacă lucrurile rămân așa sau e doar o eroare.
  • Chinezii nu pot să se despartă de persoanele dragi care mor și tocmai de asta le înlocuiesc cu inteligența artificială. Tehnologia nu mai e la fel de scumpă ca la început și tot mai mulți chinezi cumpără acum avatare digitale ale persoanelor decedate ca să mai poată să vorbească cu ele. Un avatar ajunge să coste până la 1.400 de dolari.
  • Declarația lui Biden că va opri livrările de arme și munții, în cazul unei ofensive majore a Isarelului în Rafah, a stârnit reacții de dezamăgire la Tel Aviv. „Orice presiune, orice restricție, venită chiar și din partea aliaților nu face decât să le dea speranțe inamicilor noștri” – a fost declarația reprezentantului permanent al Israelului la Națiunile Unite, Gilad Erdan. Și președintele repiblican al Camerei Reprezentanților, Mike Johnson spunea săptămâna trecută că decizia lui Biden de a suspenda livrările de bombe către Israel este una „scandaloasă”.
  • Statul Palestinian ar putea fi recunoscut pe 21 mai de Irlanda, Spania, Slovenia și Malta. Canalul irlandez RTE News a spus aseară că s-au intensificat contactele între cele patru state pentru o recunoaștere comună a Palestinei ca stat. Țările așteaptă un vot al adunării generale ONU mâine, care ar putea însemna că Palestina ar fi recunoscută ca membru cu drepturi depline al Națiunilor Unite. „Este un premiu pe ntru terorism și nu face decât să reducă șansele găsirii unei soluții negociate la conflictul din Gaza” – e reacția israelienilor.
  • Statele Unite au trimis o navă de război în strâmtoarea Taiwan înainte de învestirea preşedintelui, e vorba de distrugăt orul de rachet USS Halsey. A fost doar o traversare de rutină prin ape în care se aplică libertăți de navigație și survol, conform dreptului internațional, a fost explicația Marinei Americane. Armata chineză a spus însă că americanii nu fac „agitație publică” în zonă, și că trupele lor sunt tot timpul în alertă să apere securitatea națională și stabilitatea în zonă. China revendică suveranitatea asupra Taiwanului, guvernat democratic, şi spune că are jurisdicţie asupra strâmtorii.
  • Argentina trece prin a doua grevă generală de când președintele Milei a ajuns la putere. Trenurile, metroul din Buneos Aires și transportul rutier sunt blocate pentru 24 de ore. Oamenii acuză politica de austeritate a președintelui Milei – omul care a ajuns la putere cu propuneri ca dolarul să devină moneda oficială în Argentina sau că ar vrea să renunțe la Banca Centrală. În iarnă Milei a hotărât să nu-i mai finanțeze de la biget pe preoții din Argentina. În ciuda protestelor, Milei încă este suțimnut de aproximativ jumătate din electoratul țării.
  • Doi ani a ținut bucuria producătorilor, consumatorilor și comercianților de cannabis din Thailanda. Primul ministru vrea să repună cannabisul pe lista de stupefiante și să interzică comoercializarea și consumul. Excepție va face doar consumul ăîn scopuri medicale.
  • Neversea dă drumul la distracție. Cel mai mare festival din Europa care se ține pe plajă, și-a anunțat primii artiști de anul acesta. Superstarul columbian, Maluma urcă pentru prima dată pe scena unui festival din România. Cântărețului i se alătură și alte vedete internaționale precum Nick Carter de la Backstreet Boys, Bebe Rexha, G-Eazy plus mulți alții.
  • Regizorul iranian Mohammad Rasoulof, laureat cu Ursul de Aur la Berlinala din 2020 a primit 8 ani după gratii dintre care 5 sunt cu executare. Pedeapa cu închisoarea nu a fost suficientă – va fi biciuit pentru că a încălcat securitatea națională. Regizorul a abordat tema pedepsei capitale în Iran și i-a fost interzis să mai facă filme – dar tot a continuat să-și exprime opinia.
  • Un căutător de comori britanic și-a riscat viața fără să primească nimic în schimb. A recuperat peste 2 mii de lingouri de argint de pe o epavă din Oceanul Indian în valoare de 37 milioane de euro. Guvernul sud-african l-a dat în judecată – susține că tezaurului descoperit este proprietatea statului și trebuie predat.
  • Autoritățile saudite au permis utilizarea forței letale pentru eliberarea terenul din deșert – vor să construiască orașul eco de care se ocupă zece companii occidentale. Sătenii dintr-un trib din Golf au fost evacuați pentru a face loc proiectului ecologic Neom. Eco-regiunea Neom de 500 de miliarde de dolari face parte din strategia Saudi Vision 2030.
  • Cercetătorii de la Jet Propulsion Laboratory al NASA au găsit prima planetă stâncoasă cu atmosferă, înafara sistemului nostru solar. Numită „55 Cancri e” sau ”Janssen”, planeta este de 9 ori mai mare decât Pământul și are o atmosferă bogată în dioxid de carbon, dar poate avea și alte gaze, ca vaporii de apă și dioxidul de sulfur, spun experții. Singurul dezavantaj? Temperatura de la sol este de aproximativ 1.726 de grade celsius.
  • Și… avioanele fabricate de Spirit AeroSystems, cel mai mare furnizor al companiei Boeing, au părăsit de multe ori fabrica cu defecte grave, spune un fost inspector de calitate al companiei Spirit. Bărbatul a găsit adesea până la 200 de defecte la piesele care urmau să fie livrate către Boeing. „Ei voiau doar ca produsul să fie expediat. Nu îi interesau consecințele livrării de fuzelaje proaste.”, spune fostul angajat al Spirit.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1