• Malcolm Aw a declarat că a renunțat la un contract cu Neom din cauza presupuselor abuzuri saudite privind drepturile omului.
  • Directorul executiv al Solar Water a declarat pentru BI că plănuia să construiască instalații solare de desalinizare.
  • Militanții pentru drepturile omului spun că membrii triburilor sunt evacuați cu forța pentru a face loc megaorașului.

Un fondator de energie verde a renunțat la un contract de 100 de milioane de dolari cu Neom, după ce și-a dat seama că saudiții spulberau sate pentru a face loc megaorașului, conform Business Insider.

Malcolm Aw, CEO și fondator al Solar Water, a declarat pentru Business Insider că s-a implicat inițial în Neom pentru a ajuta la realizarea ambițiilor sale ca un „eco-oraș” de pionierat în domeniul energiei verzi.

Neom este piesa centrală a proiectului Vision 2030 al conducătorului saudit Mohammed bin Salman, care vizează diversificarea economiei saudite, îndepărtând-o de combustibilii fosili și transformând-o într-o destinație turistică de lux și într-un centru de inovare.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Cu toate acestea, Aw a declarat că a fost atât de îngrozit de rapoartele privind încălcările drepturilor omului încât a anulat contractul cu Neom în 2022, deși construise deja unele dintre uzinele sale de desalinizare acolo.

„Ei pur și simplu, își croiesc drum cu buldozerele chiar prin sate și prin tot ceea ce este pur și simplu de necrezut”, a spus Aw.

Aw a vorbit cu BI după ce BBC News a relatat că un colonel saudit exilat a declarat că Arabia Saudită a autorizat utilizarea forței letale pentru a deschide calea pentru megaorașul său din deșert Neom. Colonelul Rabih Alenezi a declarat că i s-a ordonat să evacueze oamenii care locuiau pe terenuri pentru a face loc unei părți a proiectului numit The Line. Zona era populată în principal de tribul Huwaitat. BBC a declarat că nu a putut verifica în mod independent comentariile lui Alenezi despre forța letală.

Cu toate acestea, imaginile din satelit analizate de BBC au arătat că trei sate, inclusiv școli și spitale, au fost distruse pentru a face loc pentru Neom. Unul dintre săteni, Abdul Rahim al-Huwaiti, ar fi fost ulterior ucis de autoritățile saudite, a precizat ONU.

„Ceea ce a încercat să facă este să transforme întreaga provincie în Dubai sau Qatar sau ceva de genul acesta, dar, în acest fel, îi elimină din zonă pe oamenii care au fost acolo ani de zile”, a declarat Aw.

Aw, care este un descendent al fondatorului Tiger Balm, Aw Boon Haw, a declarat pentru BI că inițial a fost atras să lucreze la proiectul Neom datorită angajamentului său față de energia verde și ecologie. Compania lui Aw folosește energia solară pentru desalinizare, în timp ce majoritatea instalațiilor de desalinizare ard combustibili fosili și s-a constatat că poluează oceanele. Neom a oferit companiei lui Aw, Solar Water, 100 de milioane de dolari pentru drepturile exclusive de utilizare a tehnologiei sale.

Planificatorii de la Neom spun că vor să fie un „oraș ecologic”, cu proiectul emblematic „The Line” – un zgârie-nori vertical cu oglinzi care taie deșertul – care funcționează cu energie 100% regenerabilă și 95% din teren este păstrat pentru natură. Ei susțin că se angajează să „respecte comunitățile existente și patrimoniul cultural din regiunea noastră”.

Dar Aw crede că promisiunile nu sunt îndeplinite, iar planificatorii fac o întoarcere în sens invers față de viziunea lor inițială pentru oraș.

„Ceea ce fac ei nu este etic și ceea ce fac este să creeze o exclusivitate pentru a găzdui oameni bogați într-o zonă turistică bogată. Dar nu asta a fost ideea inițială. Ideea a fost de a dezvolta un scenariu verde”, a spus el.

Neom a refuzat să comenteze afirmațiile lui Aw. Ambasada saudită din Marea Britanie nu a răspuns la o solicitare de comentarii. Arabia Saudită a încercat să înăbușe criticile publice cu privire la planurile sale Vision 2030.

Anul trecut, BI a raportat că represiunea s-a extins la cei care au criticat evacuările pe rețelele de socializare, Fatima al-Shawarbi fiind condamnată la 30 de ani de închisoare pentru că a vorbit.

Proiectul a fost afectat de probleme în ultimele luni, costurile ajungând la o valoare estimată la 1.000 de miliarde de dolari, iar proiectele cheie au fost amânate sau reduse. În aprilie, Bloomberg a relatat că oficialii saudiți au redus numărul de persoane care se așteaptă să locuiască în Neom de la aproximativ un milion la 300.000 până în 2030. De asemenea, în raport se spunea că lungimea Liniei ar putea fi redusă de la aproximativ 160 de kilometri la o milă. Aw i-a îndemnat pe planificatori să își mențină viziunea etică și ecologică inițială.

„Știți, avem tehnologia necesară pentru a rezolva problema [energiei verzi] de care oamenii se plâng astăzi. Absolut. Absolut. Dar pur și simplu nu există viziunea sau angajamentul etic”, a spus el.

Citește și