• Măsura este luată din cauza producției crescute de obuze care vor fi trimise în Ucraina.
  • Thierry Breton: Am decis să creștem semnificativ subvențiile de arme și muniții.
  • Comisia Europeană a alocat 500 de milioane de euro pentru a crește producția de muniție.
  • UE își stabilește ca obiectiv să producă 2 mil. obuze pe an, inclusiv de 15mm.

Uniunea Europeană a trecut parțial la o „economie de război”. Asta a declarat Comisarul European pentru Piața Internă, Thierry Breton. De ce? Din cauza producției crescute de obuze care vor fi ulterior trimise în Ucraina.


El a adăugat că armata ucraineană s-ar putea confrunta cu dificultăți, pe măsură ce politicienii europeni își îndreaptă atenția către alegerile din Parlamentul European și din Statele Unite.


Cum afectează România o trecere parțială a Uniunii Europene la economia de război?

„Beneficiul concret ar fi reprezentat de o fabrică de pulberi care ar urma să fie construită în România, care ajută la construcția acestor obuze de care are nevoie Ucraina. E vorba de vreo 2 milioane obuze care ar urma să fie produse în 2025, iar România ar putea să fie o placă turnantă în zona aceasta a investițiilor.

Recomandări

VERSTAPPEN E PENALIZAT
NOI DESCOPERIRI
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
UNDE MĂNÂNCI AZI?
DEZINFORMARE LA COTE MAXIME
SE REIA VACCINAREA

Economie de război înseeamnă să revitalizezi practic tot ce înseamnă producție de armament, lanțurile economice asociate și cauți forță de muncă și know-how specializat pentru a produce cât mai mult armament de care Ucraina are nevoie, iar UE și-a asumat lucru.

Se vorbește la nivel european despre constituirea unui for de 400 de miliarde de euro pentru a genera toate elementele necesare construcției unei oferte de armament de nouă generație, de la avioane la tancuri și alte elemente de muniție care să ofere un scut extrem de puternic în fața amenințărilor ruse.

Noi avem un deficit bugetar uriaș, nu ne-am ridicat nici la nivelul asumat prin tratatele internaționale și prin faptul că suntem membri NATO. România are nevoie de o armată. E nevoie de investiții militare, iar înzestrarea cu armament e una dintre cele mai profitabile afaceri din lume, și am fi proști să nu atragem în România investiții green field”, a declarat Adrian Negrescu, analist economic.

Citește și