• Investigația privește potențialele efecte de dependență asupra copiilor.
  • Investigația va explora potențialele efecte de dependență ale platformelor.
  • Conform DSA, platformele sunt obligate să protejeze confidențialitatea copiilor.

Uniunea Europeană a deschis o investigație asupra Facebook și Instagram pentru efectele potențial de dependență ale platformelor asupra copiilor, reluând două anchete similare deschise la începutul acestui an.

Ce spune Ursula de data aceasta?

Ursula spune că Meta este posibil să fi încălcat Digital Services Act, o lege emblematică adoptată de bloc în vara trecută, care face companiile digitale răspunzătoare pentru dezinformare, abuz asupra copiilor și alte daune online.

Luna trecută, comisia a deschis o anchetă asupra Meta în cadrul DSA cu privire la gestionarea conținutului politic pe fondul îngrijorărilor că nu a făcut suficient pentru a contracara dezinformarea rusă înainte de alegerile UE din iunie.

Recomandări

SURSE: CIUCĂ DEMISIONEAZĂ
ALEGERI 2024
GEOANĂ RUPE TĂCEREA
VIAȚA DUPĂ EXIT POLL
MESAJUL LUI CIUCĂ
LASCONI ARE 18%

Ce are în vedere noua investigație deschisă de Ursula?

Investigația va explora potențialele efecte de dependență ale platformelor, în care un algoritm alimentează tinerii cu un conținut negativ. Se va analiza eficacitatea instrumentelor de verificare a vârstei pe Meta și confidențialitatea pentru minori.

Conform DSA, platformele sunt obligate să protejeze confidențialitatea și siguranța copiilor. În urma unei investigații preliminare, oficialii UE sunt îngrijorați de faptul că Facebook și Instagram „ar putea exploata slăbiciunile și lipsa de experiență a minorilor și pot provoca
un comportament care creează dependență”.

De asemenea, sunt sceptici cu privire la instrumentele de verificare a vârstei ale platformei.
Utilizatorii trebuie să aibă cel puțin 13 ani pentru a-și deschide un cont pe Facebook sau Instagram.

Citește și