Biondi – Santi este creditat ca fiind unul din pionierii Brunello di Montalcino.
Inceputurile il au ca personaj principal pe Clemente Santi. In 1869 vinul produs de el din recolta anului 1855, integral din Sangiovese si prezental sub numele de “Brunello”, obtine primul titlu la una din competitiile acelor vremuri.

Fiica lui Clemente, Caterina se casatoreste cu Jacopo Biondi, un doctor din Florenta, numele complet al familiei devenind Biondi Santi. Fiul lor, Ferruccio Biondi Santi a mostenit pasiunea pentru vin a bunicului sau (Clemente Sandi) si a fost cel care in 1888 a produs prima sticla etichetata Brunello di Montalcino. In acele vremuri cand toti producatorii se concentrau pe productia de vinuri pentru consum imediat (din ratiuni financiare), Ferruccio “vaslea” contra curentului si se concentra pe productia de vinuri cu un ridicat potential de invechire care practic blocau recuperarea resurselor financiare alocate productiei. Viziunea si strategia lui s-au dovedit mai tarziu a fi un succes iar in 1932 este recunoscut oficial de catre Minsterul Italian al Agriculturii ca fiind “inventatorul” vinului Brunello di Montalcino. Tot Ferruccio a fost cel care a declansat un amplu proiect de replantare folosind tehnica de altoire pe portaltoi rezistenti la phyloxerra a unor altoi proveniti de pe cele mai performante vite din exploatare (tehnica numita Selection Massale).

In 1922 Tancredi Biondi Santi (fiul lui Ferruccio) preia managementul cramei. Cu studii in oenologie si agronomie el este cel care dezvolta si implementeaza tehnica de desfacere, completare si redopuire a vinurilor Riserva, ce le permite acestora extinderea semnificativa a perioadei de pastrare. Fiul lui Tancredi, Franco Biondi Santi continua traditia familiei, iar in 1994 organizeaza o verticala Brunello Riserva 1888 – 1998.

Recomandări

PARDITELE FAC ACORD DE GUVERNARE
IOHANNIS DECLASIFICĂ CSAT
ZELE CERE APĂRARE
RAFIILA CAUTĂ SOLUȚII
CAMPIONI LA SHOPPING
CE RISCĂ PREȘEDINTELE COREEAN?

In 2013 stafeta este preluata de Jacopo Biondi Santi (fiul lui Franco).
In vie productia este limtata la 3,5 t/ha iar anual se produc cca 80.000 de sticle din care 10.000 poarta eticheta de Riserva (provin exclusiv din vite cu varste intre minim 25 si peste 100 ani).
Rezultatul: vinuri profunde, extrovertite, pure si elegante.