• Putin a declarat că Occidentul a provocat ofensiva Rusiei în regiunea Harkov din Ucraina.
  • Putin a afirmat că Ucraina, și nu Rusia, a pus capăt negocierilor de pace anterioare.
  • În timpul vizitei în Uzbekistan, Putin s-a întâlnit cu președintele Uzbekistanului pentru a discuta despre relațiile bilaterale și războiul din Ucraina.

UPDATE ORA 19:00 – Poliția percheziționează Parlamentul European din cauza unei posibile interferențe rusești

Poliția belgiană a percheziționat biroul din Parlamentul European și locuința din Bruxelles a unui membru al personalului parlamentar despre care se crede că a jucat „un rol semnificativ” într-o operațiune de interferență rusă, a anunțat procurorul național.

Autoritățile franceze au efectuat, de asemenea, o percheziție la biroul din Strasbourg al angajatului din Parlamentul European, la cererea judecătorului de instrucție belgian care supraveghează ancheta privind corupția și interferența rusă.

UPDATE ORA 18:00 – Lovitură aeriană rusă lovește 100 de case

Un raid aerian rusesc a lovit peste 100 de case dintr-un sat din estul Ucrainei, potrivit autorităților locale.

Recomandări

CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
CINE ÎL ARESTEAZĂ PE BIBI
NU CÂNTA!
ANA DE ARMAS IUBEȘTE IAR!

Bomba aeriană cu explozibil puternic a rănit șapte persoane în regiunea Donețk, potrivit poliției naționale ucrainene.

Atacul a avut loc la 11 km de Kramatorsk, un oraș cheie deținut de ucraineni. Printre persoanele rănite se numără și un copil de patru ani.

UPDATE ORA 17:00 – Putin numește o fostă gardă de corp într-o funcție de rang înalt – alimentând zvonurile privind o potențială succesiune

Vladimir Putin l-a numit pe Alexei Dyumin, fosta sa gardă de corp, în funcția de secretar al Consiliului de Stat consultativ, alimentând speculațiile privind potențialul său prezidențial.

De la realegerea sa în martie, președintele l-a adus pe Dyumin, în vârstă de 51 de ani, mai aproape de centrul puterii, după ce luna aceasta l-a numit consilier care supraveghează industria de apărare. Detaliile noului său rol nu sunt cunoscute.

UPDATE ORA 16:00 – Acordurile privind utilizarea armelor occidentale sunt confidențiale, afirmă Germania

Un purtător de cuvânt al guvernului german afirmă că acordurile privind modul în care Ucraina utilizează armele furnizate de Occident sunt confidențiale.

Aceștia au respins întrebările privind posibilitatea ca forțele ucrainene să le folosească pentru a lovi pe teritoriul rusesc.

Guvernul a fost presat pe această temă în cadrul unei conferințe de presă după ce liderii francez și german au declarat că Kievului ar trebui să i se permită să lovească situri militare din interiorul Rusiei de pe care se trag rachete spre teritoriul ucrainean.

Ieri, Vladimir Putin a încercat să încadreze invazia sa peste granița de la Harkov, deschizând un al doilea front, ca urmare a faptului că Occidentul nu a reușit să împiedice Kievul să atace ținte rusești.

UPDATE ORA 15.00 – Suedia anunță un sprijin militar de 1,3 miliarde de dolari pentru Ucraina

Guvernul suedez a anunțat că va oferi Ucrainei un ajutor militar în valoare de 13 miliarde de coroane (962 de milioane de lire sterline), în cadrul celui mai mare pachet de ajutor pe care Suedia l-a donat până acum.

„Este vorba de echipamente care se află în fruntea listei de priorități a Ucrainei”, a declarat Ebba Busch, viceprim-ministru. Acesta include apărarea antiaeriană, muniție de artilerie și vehicule blindate, potrivit AP.

Ministrul suedez al apărării, Pal Jonson, a reiterat că țara sa a exclus deocamdată trimiterea de avioane JAS 39 Gripen, construite în Suedia, către Ucraina, afirmând că, din partea ucraineană, accentul se pune pe implementarea programului F-16.

UPDATE ORA 14.00 – Premierul Poloniei, Donald Tusk, a declarat că forțele poloneze vor fortifica și mai mult granița cu Belarus

Premierul Poloniei, Donald Tusk, a declarat că forțele poloneze vor fortifica și mai mult granița cu Belarus și că pot folosi „toate mijloacele disponibile” pentru a apăra granița națiunii NATO, după ce un soldat a fost grav rănit cu un cuțit de un migrant.

Tusk a declarat că o zonă tampon de aproximativ 200 de metri va fi creată de-a lungul frontierei, care este și frontiera estică a Uniunii Europene, pe lângă o barieră metalică de 190 de kilometri (118 mile) deja existentă pentru a preveni un aflux de migranți care traversează frontiera dinspre Belarus.

Polonia spune că presiunea migrației ilegale este organizată de Belarus și Rusia. Tusk a declarat că guvernul va lua o decizie cu privire la zona tampon săptămâna viitoare, potrivit AP.

UPDATE ORA 13.00 – Schimburile de prizonieri de război au fost oprite

Schimburile de prizonieri de război între Rusia și Ucraina au fost suspendate de mai multe luni, afirmă comisarul rus pentru drepturile omului.

Tatiana Moskalova a dat vina pe ceea ce a numit „cererile false” ale Kievului, a relatat agenția de presă de stat Tass.

Nu a fost clar când anume au încetat schimburile. Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Ucrainei. Moscova și Kievul au efectuat schimburi periodice de prizonieri prin intermediari de când Moscova și-a lansat invazia.

UPDATE ORA 12.00 – Bombele ghidate rusești au ucis doi civili, spune guvernatorul ucrainean

Bombele ghidate rusești au ucis ieri doi civili în orașul Torețk din estul Ucrainei, a declarat guvernatorul regional din Donețk.

Acestea au avariat puternic două clădiri de apartamente cu mai multe etaje, a declarat Vadym Filashkin.

Filashkin a declarat că forțele rusești au atacat cu trei bombe orașul, situat la nord de Donețk, aflat sub control rusesc. Echipe de salvare se aflau la fața locului pentru a determina amploarea victimelor.

UPDATE ORA 11.00 – Primele livrări de proiectile de artilerie de 155 mm în cadrul unei inițiative conduse de Cehia ar trebui să ajungă în Ucraina în câteva zile

Primele livrări de proiectile de artilerie de 155 mm în cadrul unei inițiative conduse de Cehia ar trebui să ajungă în Ucraina în câteva zile, a declarat marți premierul ceh, Petr Fiala, în timp ce îl primea la Praga pe premierul ucrainean, Denys Shmyhal, și pe liderii unor aliați din UE. Inițiativa a strâns până în prezent 1,6 miliarde de euro, a declarat Fiala.

UPDATE ORA 10.00 – Ucrainei ar trebui să i se permită să folosească armele aliaților săi pentru a „neutraliza” bazele militare rusești, spune Macron

Ucrainei ar trebui să i se permită să folosească armele aliaților săi pentru a „neutraliza” bazele militare rusești folosite pentru a trage rachete în Ucraina, a declarat marți președintele Franței, Emmanuel Macron. Dar a adăugat: „Nu ar trebui să le permitem să atingă alte ținte din Rusia și, evident, capacități civile”.

UPDATE ORA 09.00 – Apărarea aeriană ucraineană a doborât 13 din cele 14 drone Shahed

ȘTIRE INIȚIALĂ

Președintele rus Vladimir Putin a declarat marți că Occidentul a provocat ofensiva țării sale în regiunea ucraineană Harkov.

Putin a spus că Occidentul a ignorat avertismentele Rusiei de a opri Ucraina din atacul asupra regiunii de frontieră Belgorod, potrivit Reuters. Astfel de lovituri care folosesc arme furnizate de țările occidentale necesită sprijinul specialiștilor occidentali, a adăugat el, spunând că acest lucru ar putea avea consecințe grave.

Putin a spus că Ucraina, și nu Rusia, a fost cea care a pus capăt negocierilor de pace anterioare fără a se ajunge la o soluție, potrivit Reuters. Rusia este pregătită să revină la discuții, în timp ce Ucraina s-a retras din ele, a spus el.

Un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe nu a fost disponibil imediat pentru a comenta atunci când a fost contactat de CNBC.

Un summit de pace urmează să aibă loc în iunie în Elveția, la care vor participa Ucraina și o serie de aliați ai săi. Rusia a declarat în repetate rânduri că nu va participa la o astfel de reuniune.

Putin a vorbit în Uzbekistan la sfârșitul unei vizite de stat de mai multe zile. Putin s-a întâlnit cu Președintele Uzbekistanului, Shavkat Mirziyoyev, pentru a discuta despre relațiile dintre cele două țări. Agenția media de stat rusă Ria Novosti a raportat anterior că Putin și Mirziyoyev au discutat, de asemenea, despre războiul din Ucraina.

Citește și