“Merg la extreme, dar îmi place. E un loc în care mă simt foarte bine. Nu este nimic în neregulă cu extremele!” – a declarat Grace Jones.

Într-o lume a modei dominată de conveții și tendințe efemere, Grace Jones a sfidat constant normele limitative și s-a impus ca un adevărat icon al stilului. Silueta androgină, prezența magnetică, atitudinea feroce și alegerile avangardiste au transformat-o într-un simbol al libertății de exprimare.

S-a născut în Jamaica, a crescut în New York, a debutat ca model în anii ‘60, iar în perioada anilor ‘70 și ‘80 a devenit regina disco și a fost muză pentru artiști precum Andy Warhol sau Helmut Newton. Numele său a devenit sinonim cu cel al metamorfozei continue. Aparițiile sale extraordinare nu dezvăluiau o proiecție feminină, dar, nici masculină, nici ființă, nici alien, și totuși, au împrumutat câte ceva din fiecare.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

Costumele ei erau ca niște opere de artă, un mix outstanding de elemente care nu a mai fost văzut până atunci. Însă, pentru Grace Jones moda nu era despre haine sau tendințe, era o formă de auto-exprimare, un fel de a vorbi despre problemele legate de rasism, diversitate și incluziune. A luptat pentru înlăturarea stereotipurilor și a militat pentru respect și recunoaștere.

Stilul ei era ferm înrădăcinat în conceptul campy, și criptat cu elemente queer. O astfel de estetică nu era doar o încântare vizuală, purta și un mesaj socio-politic, mai ales când criza HIV a aruncat o umbră întunecată asupra culturii LGBTQ din perioada anilor ‘80.

Supermodelul, cântăreața și actrița jamaicană, această triplă amenințare continuă să influențeze cultura pop. De ce? Cuvintele ei dezvăluie secretul:

„Moda nu este pur și simplu despre haine. Este despre a trăi. Este despre a te exprima pe tine însuți fără rețineri.”