Cassanova di Neri are o istorie recenta ce se derulează din 1971 când Giovanni Neri, un comerciant de cereale dar un pasionat de vinuri și “admirator” al soiului Sangiovese, a văzut potențialul zonei (la acea vreme erau doar 30 de producători de Brunello) și a achiziționat Podere Casanova, o fermă de cca 200 ha, unde producția de vin reprezenta doar o cota marginală, redenumind-o Casanova di Neri.

În 1977 lansează primul sau vin, un Rosso de Montalcino, iar un an mai tărziu primul Brunello di Montalcino “Etichetta Bianca” (eticheta alba). În 1981 Giovani cumpără domeniul Cerretalto, un adevărat amfiteatru natural dispus de-a lungul râului Asso. Microclimatul excelent precum și solul bogat în fier și magneziu erau premizele pentru obținerea unor struguri excepționali. Vinurile Brunello produse aici (vorbim de un “single vineyard”) doar în ani considerați excepționali, poarta eticheta neagra . Din 1986 Giacomo Neri (fiul lui Giovanni) începe să lucreze în cramă preluând sarcini ce țineau atât de vie cât și de vinificație. Procesul de dezvoltare a cramei continuă, și în 1991 prin achiziția domeniului Le Cetine se naște Tenuta Nuova, o alta etcicheta sub care se produce Brunello. În 2006 revista Wine Spectator declară Brunello di Montalcino Tenuta Nuova 2001 că fiind Vinul Anului. Domeniul Collali este achiziționat în 2011 pentru că în 2018 în portofoliul cramei să intre și domeniul Tocci.

Cassanova di Neri, Brunello di Montalcino 2016 – Etcihetta Bianco. Cu o culoare roșu rubiniu, ne încântă olfactiv cu valuri de arome de zmeură, cireșe, note de fum, condimente și ciocolată.

Recomandări

PARDITELE FAC ACORD DE GUVERNARE
IOHANNIS DECLASIFICĂ CSAT
ZELE CERE APĂRARE
RAFIILA CAUTĂ SOLUȚII
CAMPIONI LA SHOPPING
CE RISCĂ PREȘEDINTELE COREEAN?

Aciditatea vibrantă, taninurile ferme dar bine polisate se completează perfect cu notele de fructe foarte coapte (reprezentanții cramei au subliniat că anul 2016 a fost “exact așa cum trebuie d.pd.v. precipitații, grad de însorire și regim termic iar diurnalitatea accentuata din lunile August și Septembrie a permis că strugurii să se coacă lent și profund acumulând arome dar pastrandu-și în același timp aciditatea”. Foarte bun chiar și acum, cu siguranță mai bun peste câțiva ani.