• Fiica mai mare, Maria Vorontsova, 39 de ani, un om de știință specializat în cercetare genetică, a condus o discuție despre „Bioeconomie”.
  • Identitățile fiicelor lui Putin din căsătoria lui cu Lyudmila Putina nu au fost niciodată confirmate de Kremlin.
  • Numele lor au lipsit, de asemenea, în mod evident dintr-un arbore genealogic detaliat al lui Putin.

La primul Forum Economic al lui Vladimir Putin , numit „Davosul rusesc” și care se desfășoară în fiecare an în orașul natal al președintelui, Sankt Petersburg, două femei au ținut discursuri importante, scrie The Guradian. Identitatea lor era un secret deschis, dar nimeni nu îndrăznea să-l rostească cu voce tare: erau chiar fiicele lui Putin.

Fiica mai mare, Maria Vorontsova, 39 de ani, un om de știință specializat în cercetare genetică, a condus o discuție la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg (SPIEF) despre „Bioeconomie”.

În aceeași zi, Katerina Tikhonova, în vârstă de 37 de ani, o executivă în tehnologie și dansatoare de rock’n’roll acrobatic, a vorbit cu mândrie despre rolul industriei de apărare în asigurarea suveranității tehnologice a Rusiei.

Recomandări

ALEGERI 2024
GEOANĂ RUPE TĂCEREA
VIAȚA DUPĂ EXIT POLL
MESAJUL LUI CIUCĂ
LASCONI ARE 18%
„MULȚUMESC, BUCUREȘTI”

Identitățile fiicelor lui Putin din căsătoria lui cu Lyudmila Putina, o fostă stewardesă Aeroflot de care a divorțat în 2013, nu au fost niciodată confirmate de Kremlin și nicio fotografie cu ele nu a fost publicată oficial. În ciuda influenței lor tot mai mari și a faptului că au fost sancționate de Occident, Putin nu le-a recunoscut niciodată public ca fiind fiicele sale. Odată întrebat de reporteri, el le-a numit pur și simplu „aceste femei”.

Numele lor au lipsit, de asemenea, în mod evident dintr-un arbore genealogic detaliat al lui Putin, prezentat publicului la SPIEF 2024. Ecranul, desfășurat pe un stand lângă care oaspeții puteau să-și facă poze, a afișat descendența președintelui până în timpul problemelor din secolul al XVII-lea, dezvăluind originile sale umile dintr-o familie de țărani.

Însă profilurile publice în creștere ale celor două femei indică o tendință mai largă: copiii lui Putin și aliații săi preiau din ce în ce mai multe poziții în afaceri și guvern, sugerând că părinții lor în vârstă lucrează pentru a asigura o tranziție constantă a puterii și influenței.

A fost Ksenia Shoigu, fiica fostului Ministru al Apărării și actualul Secretar al Consiliului de Securitate Serghei Shoigu, care a condus o discuție despre Federația de Triatlon a țării, pe care o conduce.

Roman Rotenberg, un director senior de hochei al cărui tată, Boris, a fost printre partenerii de judo din copilărie ai lui Putin, a vorbit și el, poziționându-se oarecum ironic împotriva a ceea ce el a numit „nepotism în sport”.

Într-un raport recent intitulat Politburo 2.0, o emblemă a fostei Uniuni Sovietice, Yevgeny Minchenko, un politolog apropiat Kremlinului, a descris acest proces drept „ascensiunea prințesei”. „Copiii reprezentanților elitei politice au obținut progrese în carieră mult așteptate”, a scris el.

Anul acesta a fost departe de forumul de dinaintea invaziei Ucrainei în 2022, când multinaționalele și companiile rusești se întreceau pentru parteneriate scumpe sau organizau petreceri spectaculoase cu vedete pop, inclusiv Sting, pentru a dovedi că s-au angajat pe piața rusească.

Printre vorbitorii săi, SPIEF s-a lăudat cândva cu lideri mondiali precum președintele francez Emmanuel Macron, liderul chinez Xi Jinping și fostul cancelar german Angela Merkel.

Pentru a înlocui delegațiile occidentale, Rusia a curtat oficiali din America de Sud, Africa, India și China. Președintele Emmerson Mnangagwa al Zimbabwe și președintele bolivian, Luis Arce, au fost invitații de onoare din acest an. A participat și o delegație a talibanilor, în ciuda faptului că organizația a fost interzisă oficial în Rusia.

Discuțiile privind consolidarea cooperării cu Occidentul aparțin acum trecutului, înlocuite de prelegeri ale activiștilor de extremă dreaptă, inclusiv ale filosofului Alexander Dugin , care a susținut cu pasiune războiul total. Alți oficiali au cerut eliminarea „mișcării LGBTQ+”.

La conferință s-au pus în vânzare tricouri imprimate cu o frază combatantă atribuită lui Putin. „Dacă o luptă este inevitabilă, aruncă primul pumn”, o vorbă pe care Putin a preluat-o în timp ce a crescut pe străzile din Leningrad”.

Într-un semn al vremurilor, politologul rus Serghei Karaganov, care a susținut recent o lovitură nucleară preventivă , a fost ales să modereze ceremonia de închidere, deținută în mod tradițional de Putin.

Cu toate acestea, unii participanți au spus că starea de spirit de la Summit a fost optimistă, susținută de o perspectivă economică pozitivă. În ciuda distincției îndoielnice de a fi cea mai puternic sancționată țară din lume, economia Rusiei va crește mai rapid decât majoritatea celorlalte economii avansate, potrivit Fondului Monetar Internațional – evidențiind rezistența surprinzătoare a țării și ridicând întrebări cu privire la eficacitatea politicilor de sancțiuni.

Veniturile din petrol și gaze ale Rusiei în aprilie aproape s-au dublat de la un an la altul, la 11 miliarde de lire sterline, datorită creșterii prețurilor, subliniind dificultățile cu care se confruntă țările din vest în timp ce încearcă să limiteze veniturile Kremlinului și să-și înăbușe puterea militară.

„Se resimte un optimism clar în acest an în comparație cu 2023”, a spus un oficial al unei instituții financiare de stat, care a participat pentru a treia oară la SPIEF. „Un sentiment de mândrie este în aer că am învins războiul economic al Occidentului.”

Când Putin vizibil încrezător și-a ținut discursul, el a promis audienței o victorie în Ucraina și a promovat creșterea economică a țării. „În ciuda tuturor obstacolelor și sancțiunilor ilegitime, Rusia rămâne unul dintre participanții cheie în comerțul mondial”, a spus el.

Citește și